ISTRAŽIVANJE NA SVEUČILIŠTU COLUMBIA Pronađen novi način za sprječavanje širenja zaraze

Ideja je da se u javnim prostorima postave stropni izvori dalekog ultraljubičastog svjetla gdje bi stalno uništavali mikrobe, a među njima i virus koji izaziva Covid-19

 

Uređaji na stropovima koji emitiraju sigurni oblik ultraljubičastog zračenja mogu biti vrlo uspješni u uništavanju koronavirusa u zraku, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Columbia.

- Vrlo malo zračenja dalekim ultraljubičastim svjetlom uništilo je više od 99,9 posto virusa izloženih njegovu djelovanju - rekao je voditelj istraživanja dr. David Brenner, a objavio Glas Istre.

Znanstvenici su čestice koronavirusa u sitnim kapljicama raspršili zrakom ispred izvora dalekog ultraljubičastog svjetla i potom ih prikupili kako bi ih testirali i vidjeli koliko ih je još aktivno.

Prema rezultatima studije objavljene u Scientific Reports, znanstvenici su koristili koronavirus koji izaziva običnu prehladu.

- U naknadnim studijama, koje traju, utvrdili smo da je koronavirus koji izaziva COVID-19 uništen na isti način dalekim ultraljubičastim svjetlom – rekao je Brenner.

- Ideja je da se u javnim prostorima postave stropni izvori dalekog ultraljubičastog svjetla gdje bi stalno uništavali mikrobe, a među njima i virus koji izaziva COVID-19, da se tako ograniči širenje virusa – objasnio je Brenner, dodajući da proizvođači izvora dalekog ultraljubičastog svjetla već pripremaju njihovu proizvodnju.

- Na daleko ultraljubičasto svjetlo ne gledamo kao na alternativu maskama i mjerama socijalnog distanciranja. Na to gledamo kao na dodatno oružje koje možemo koristiti u borbi protiv COVID-19 – istaknuo je Brenner.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti