PEKING Cjepivo za koronavirus odobreno za testiranja na vojnim dobrovoljcima

Još nisu odobrena cjepiva za masovnu upotrebu protiv covida-19, no u svijetu se trenutačno na ljudima testira više od stotinu kandidata

 

Kineska vojska dobila je zeleno svjetlo od vladina regulatora za korištenje kandidata za cjepivo za covid-19, tvrtke CanSino Biologics koja djeluje u sklopu medicinskog odjela vojske, nakon što su klinička ispitivanja pokazala da je sigurno i u određenoj mjeri učinkovito.

Ad5-nCoV jedan je od osam kandidata za cjepivo za covid-19 koje su razvile kineske tvrtke, a istraživači su odobrili prijelaz u fazu ispitivanja na ljudima. Odobrena su i testiranja u Kanadi.

Središnje kinesko vojno povjerenstvo 25. lipnja je odobrilo cijepljenje vojnika u jednogodišnjem razdoblju, stoji u priopćenju tvrtke CanSino.

Cjepivo su u suradnji razvili CanSino i pekinški Institut za biotehnologiju koji djeluje pri Akademiji vojnih medicinskih znanosti.

- Ad5-nCoV je trenutačno ograničen samo na vojnu upotrebu te zasad, bez odobrenja Odjela za logističku potporu ne može imati širi raspon korištenja - kazali su iz CanSina, pozivajući se na priopćenje odjela Središnjega vojnog povjerenstva Kine koje je odobrilo cijepljenje vojnika dobrovoljaca. 

Klinička ispitivanja u fazi 1 i 2 pokazala su da spomenuto cjepivo može spriječiti bolesti prouzročene koronavirusom, no njegov komercijalni uspjeh ne može se jamčiti, objavila je tvrtka.

Još nisu odobrena cjepiva za masovnu upotrebu protiv covida-19, no u svijetu se trenutačno na ljudima testira više od stotinu kandidata.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti