HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Izdane nove mjere zaštite od koronavirusa za osobe s invaliditetom

Osobe s invaliditetom trebaju se pridržavati istih mjera zaštite kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika

 

Prema dosadašnjim analizama slučajeva, infekcija COVID-19 u oko 80 posto slučajeva uzrokuje blagu bolest (bez pneumonije ili blagu upalu pluća) i većina oboljelih se oporavlja, 14 posto ima težu bolest, a 6 posto ima teški oblik bolesti.

Velika većina najtežih oblika i smrti dogodila se među starijim osobama i onima s drugim kroničnim bolestima. S obzirom da se radi o novoj bolesti te su dostupni podaci nepotpuni, još se ne može sa sigurnošću tvrditi koje skupine ljudi imaju teži ishod bolesti COVID-19.

Osobe s invaliditetom trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60 posto alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama.

Obavezno je nositi kirurške ili druge vrste maski za zaštitu u javnom prijevoz ili boravku u svim zatvorenim prostorima. Ukoliko osoba s invaliditetom razvije neke od gore navedenih simptoma, mora se telefonom ili mailom telefonom ili mailom telefonom ili mailom, javiti svom liječniku obiteljske medicine od kojega će dobiti sve ostale naputke vezane za daljnju dijagnostiku i liječenje.

Potrebno je uzeti u obzir da osobe s invaliditetom mogu zbog značajki teškoća biti u nemogućnosti nositi masku ili provoditi samostalno higijenu ruku. Tim više ostale osobe koje su u blizini osobe s invalidtitom trebaju dosljednije provoditi sve preporučene mjere. Održavanje fizičke distane i nošenja maski nije potrebno u društvu osoba s kojima se živi u istom kućanstvu.

Opće mjere zaštite, uz ostalo, podrazumijevaju da osobni asistenti, videći pratitelji ili druge osobe koje na neki način sudjeluju u dnevnoj asistenciji osobi s invaliditetom trebaju nositi maske dok su u kontaktu sa osobom s invaliditetom te redovito dnevno pratiti svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se kod njih pojave prije navedeni simptomi, moraju se javiti svom liječniku, i ne dolaziti u kontakt sa osobom s invaliditetom.

 

Autor: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti