OHRABRUJUĆA VIJEST Cijepljenje protiv gripe i pneumonije umanjuje rizik za Alzheimerovu bolest

Za Alzheimera nema lijeka, ali istraživanja pokazuju da određeni stilovi života u koje spadaju dovoljno spavanja, zdrava prehrana i vježbanje, mogu utjecati na osobni rizik

 

Cijepljenje protiv gripe i pneumonije ne smanjuje samo izglede za zarazu tim bolestima, već također može umanjiti rizik razvoja Alzheimerove bolesti, istaknuto je na konferenciji o Alzheimeru u ponedjeljak, prenosi CNN.

- To je ohrabrujući zaključak koji se temelji na ranijim dokazima da je cijepljenje protiv infektivnih bolesti kao što je gripa povezano sa smanjenim rizikom od Alzheimera i odgodom napada bolesti - rekao je neurolog Richard Isaacson, utemeljitelj Klinike za prevenciju Alzheimera Medicinskog centra NewYork Presbyterian/Weill Cornell.

- Redovito cijepljenje protiv gripe može pomoći u prevenciji virusnih infekcija koje uzrokuju galopirajuće učinke na imunosni sustav i upalne puteve. Te virusne infekcije mogu potaknuti kognitivni pad vezan s Alzheimerom - rekao je Isaacson.

Stručnjaci međutim kažu da je potrebno više studija kako bi se jasno utvrdila veza između cijepljenja i smanjenog rizika te bolesti.

Za Alzheimera nema lijeka, ali istraživanja pokazuju da određeni stilovi života u koje spadaju dovoljno spavanja, zdrava prehrana i vježbanje, mogu utjecati na osobni rizik. Cijepljenje bi se možda moglo također svrstati u tu kategoriju.

- Ako cijepljenje protiv gripe ili pneumonije, odnosno pneumokokne upale pluća, može smanjiti rizik od Alzheimera, tada ta važna poruka mora doći do javnosti - rekla je glavna znanstvenica Udruge za Alzheimer Maria Carrillo za CNN.

 Autor: Hina

 

Povezane vijesti