KUĆNI LJUBIMCI Patuljaste svinje neovisnije su i pametnije od pasa

Ove životinje potiču interakciju s ljudima jednako često kao što to rade psi koji su po tomu poznati još od rane dobi, kažu znanstvenici

 

Patuljaste svinje koje služe kao kućni ljubimci rješavaju probleme neovisnije i uspješnije od pasa, tvrde stručnjaci s budimpeštanskog sveučilišta ELTE. 

Znanstvenici s odjela komparativne bihevioristike pokušali su ustanoviti kako se svinje nose sa situacijama u kojima je pred njih postavljen problem. Naime, patuljaste svinje sve su češći kućni ljubimci u Mađarskoj. 

Mini svinje u pravilu su veličinom manje od prosječnog psa. Žive 10 do 15 godina sa svojom ljudskom obitelji i izvrsni su kućni ljubimci. Iznimno su inteligentne te lako i brzo uče. Privržene su vlasniku i odlično se slažu s ostalim kućnim ljubimcima. Jako vole šetnje i lako ih se navikne na povodnik. Poput pasa, vole da ih se mazi i češka.   

Ove životinje potiču interakciju s ljudima jednako često kao što to rade psi, koji su po tomu poznati još od rane dobi, kažu znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Animal Cognition.

A kako bi ocijenili njihov pristup rješavanju problema, znanstvenici su pred životinje postavili izazove različite težine. Radilo se o otvaranju kutija s hranom koje je ispočetka bilo lako otvoriti, a kasnije su bile čvrsto zatvorene. 

Psi su se mnogo češće okretali ljudima u blizini kad im je postalo teže, a svinje su nastavljale rješavati problem same. 

- Bile su puno upornije u nastojanju da riješe zadatak, što možda odražava njihovu predispoziciju da probleme rješavaju neovisno -, kazala je glavna autorica studije Linda Gerencser. 

Bihevioralni stručnjaci od 2017. proučavaju ponašanje patuljastih svinja jer su one sve učestaliji kućni ljubimci. 

Autor: Hina