INKLUZIVNI HOLLYWOOD Oskarovka poziva na angažiranje glumaca s invaliditetom

Oskarom nagrađivana glumica Octavia Spencer poručuje Hollywoodu da poradi na angažiranju glumaca s invaliditetom

 

U priopćenju objavljenom na 30. godišnjicu Zakona o Amerikancima s invaliditetom, Spencer je rekla da je vrijeme da industrija zabave konačno poradi na kastingu osoba s invaliditetom.

Spencer se prisjetila povijesti, podsjetivši da su muškarci glumili žene sve do 1660. godine, a u novije vrijeme bijeli glumci su glumili crne, azijske i indijanske likove. Isto tako, Spencer je napomenula da su LGBTQ priče tek u posljednja dva desetljeća postale dio mainstreama.

- Sve ove zajednice ljudi morale su izdržati ne samo to da su njihove priče ispričane neautentično, nego i gledati kako su oni sami prikazani neautentično - rekla je Spencer u priopćenju kreiranom za zakladu Ruderman Family koja se zalaže za inkluziju osoba s invaliditetom.

- Ali ništa ne može zamijeniti stvarno iskustvo i autentičan prikaz. Zato je neophodno da angažiramo odgovarajućeg glumca za odgovarajuću ulogu, a to znači i osobe s invaliditetom. Angažirati glumce bez invaliditeta za uloge likova s invaliditetom uvredljivo je, nepravedno i uskraćuje nešto čitavoj zajednici ljudi.

Ovo priopćenje je najnoviji pokušaj holivudskih zvijezda da potaknu industriju zabave na prihvaćanje inkluzije osoba s invaliditetom. U otvorenom pismu početkom godine, slavne osobe poput George Clooneyja, Dannyja DeVita, Eve Longorie i drugih pozvali su voditelje studija, produkcije i mreža da se posvete inkluzivnom kastingu za osobe s invaliditetom, piše Disability Scoop.

- Nema razloga da nastavimo ponavljati greške iz prošlosti - rekla je Spencer.

- Zajedno bismo trebali moći i možemo bolje.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti