FANTASTIČNA VIJEST Novi lijek drastično smanjuje simptome multiple skleroze

Voditelj studije, profesor Stephen Hauser s UCSF-a, rekao je u izjavi da je uočeno 'skoro potpuno uklanjanje upale i ožiljaka u područjima mozga bogatim mijelinom

 

Veliko ispitivanje lijeka ofatumumab otkrilo je da lijek dramatično nadmašuje postojeće metode liječenja relapso-remitentne multiple skleroze (RRMS). U drugom dijelu studije napadi su gotovo nestali, što ukazuje na mogućnost da lijek može ponuditi dugotrajno ‘uklanjanje’ bolesti za mnoge oboljele.

Multipla skleroza ima nekoliko vrsta. Iako je primarna progresivna MS (PPMS) mnogo gora, bez popuštanja simptoma, RRMS je puno češći. Postojeći tretmani smanjuju učestalost napada, ali daleko su od lijeka.

Ofatumumab je monoklonsko antitijelo za protein CD20, koji se izlučuje na površini B-stanica imunološkog sustava. Već je odobren za uporabu protiv jednog karcinoma bijelih krvnih stanica i ispituje se za druge, dok se njegov potencijal kod liječenja reumatoidnog artritisa još proučava.

Poput reumatoidnog artritisa, multipla skleroza je autoimuna bolest, gdje se prirodna obrana tijela okreće na organe koje bi trebala zaštititi, pa ih umjesto toga napada. To je nadahnulo tvrtku Novartis Pharma i Sveučilište Kalifornije u San Franciscu (UCSF) na testiranje učinkovitosti lijeka kod RRMS-a. U časopisu New England Journal of Medicine istraživači tvrde da su ostvarili do sada neviđen uspjeh.

Više od 900 pacijenata primilo je ofatumumab jednom mjesečno, u prosjeku u period od 19 mjeseci. U usporedbi s čitavim nizom mjera, ofatumumab je potpuno nadmašio teriflunomid, često propisivan MS lijek. Oni koji su uzimali ofatumumab pretrpjeli su upola manje relapsa, a devedeset posto njih nije prijavilo napade nakon prve godine liječenja, što ukazuje kako bi novi lijek mogao značiti kraj ove bolesti. Nešto više pacijenata bilo je boljeg zdravstvenog stanja nakon šest mjeseci primjene ofatumumaba nego što ih je bilo lošije, što je izvanredno postignuće za degenerativnu bolest.

Voditelj studije, profesor Stephen Hauser s UCSF-a, rekao je u izjavi da je uočeno ‘skoro potpuno uklanjanje upale i ožiljaka u područjima mozga bogatim mijelinom’.

Nema sumnje, međutim, da ofatumumab ima znatne nedostatke. Slabljenje ključne komponente imunološkog sustava neizbježno čini tijelo ranjivijim na vanjske napade. Za one koji uzimaju lijek, infekcije dišnih putova su česte, kao i anemija. Popis rijetkih nuspojava je dugačak, od kojih su mnoge vrlo ozbiljne. Ti će se rizici morati odvagnuti u usporedbi s negativnim učincima RRMS-a, osobito kada se pretvori u sekundarno progresivni MS.

Hauser je dugo tvrdio da su B stanice ključ za liječenje MS-a. Prije četiri godine je odigrao sličnu ulogu u studiji lijeka protiv PPMS-a. To je ispitivanje otkrilo da ocrelizumab može usporiti tijek bolesti, ali ne i zaustaviti ga, a kamoli preokrenuti. Ipak, otkriveno je da su pacijenti imali dovoljno koristi u odnosu na placebo da je ocrelizumab sada licenciran za uporabu i prodaje se kao Ocrevus.

Novartis traži odobrenje da učini isto s ofatumumabom, ali za mnogo više ljudi s RRMS-om, i nadamo se s još većim prednostima, piše IFLScience.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti