Sto dana od ulaska u EU, a još nemamo ispravan znak pristupačnosti

"Potrebno je povući sve znakove pristupačnosti koji su do sada izdani, nove tiskanice treba zaštititi i pravopisno ispisati, pa kada se prilagodi pravna regulativa koja će omogućiti zakonsku podjelu EU znaka pristupačnosti, početi s podjelom novih znakova. Jedino će se tako prekinuti ponižavanje i diskriminacija osoba s invaliditetom", kaže Petar Periš iz udruge PINO

Ni nakon sto dana od ulaska Hrvatske u Europsku uniju osobe s invaliditetom nemaju ispravne EU znakove pristupačnosti i to zbog greške na tiskanicama. Problem je i taj što se EU znakovi pristupačnosti izdaju po dva kriterija pozivajući se na članak 2. Pravilnika o znaku pristupačnosti po kojem pravo na njega imaju osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto.

Ignorancija državne birokracije

- Smatramo da nije moguće legalno izdavati EU znak pristupačnosti koji je javna isprava koristeći ta dva kriterija. Hrvatska je prihvatila preporuku EU i na znak pristupačnosti ispisala da je korisnik znaka pristupačnosti osoba s težom pokretljivošću. Ovakvom radom u Uredu državne uprave u Splitu, EU znak pristupačnosti dobivaju i osobe s invaliditetom koje nisu osobe s težom pokretljivošću. Na EU znaku pristupačnosti jasno piše da taj znak omogućava parkiranje na posebno označenim parkirnim prostorima za osobe s težom pokretljivošću. Stoga, jasno je da državni službenici koji rade po članku 2. Rade protuzakonito – kaže Petar Periš, predsjednik udruge Pino koja brine o prijevozu osoba s invaliditetom.

Osim pravopisnih grešaka, novi znak pristupačnosti nema niti hologramsku zaštitu bez koje je olakšano krivotvorenje. Krivotvorinu je na prvi pogled nemoguće razlikovati od orginala. O nepravilnostima su iz Udruge Pino obavijestili Predsjednika Josipovića, Premijera, Ministarstva zdravlja, prometa i unutarnjih poslova, Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom, Pučku pravobraniteljicu Ured državne uprave u Splitu i šestoricu zastupnika u EU parlamentu. Osim intenzivnije prepiske s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, tvrdi Periš, nitko im nije odgovorio na dopise.

Ponižavanje i diskriminacija OSI

- Evidentno je da ovdje nije sve čisto. Zabrinjava nas stupanj nezainteresiranosti odgovornih, ignoriranje upozorenja na mogući problem i stručnost odgovornih u rješavanju ove teške situacije. Bez valjanog upozorenja na mogući problem i stručnost odgovornih u rješavanju ove teške situacije. Bez valjanog EU znaka pristupačnosti hrvatskim je osobama s invaliditetom oduzeto pravo na korištenje parkirališta namijenjenim njima diljem Europske unije – upozorava Periš.
Budući da su za pripremu regulative koja će početi važiti danom prijema Hrvatske u EU odgovorni imali vremena od 2008. godine, Periš kaže, da je očito da je taj posao odrađen nestručno i površno.
Članak 2. nisu dirali i to budi sumnju. Mislim da smo na dobrom putu da nam se s ovim ponovi Lex Perković! Za početak je potrebno povući sve znakove pristupačnosti koji su do sada izdani, nove tiskanice treba zaštititi i pravopisno ispisati, pa kada se prilagodi pravna regulativa koja će omogućiti zakonsku podjelu EU znaka pristupačnosti početi s podjelom novih znakova. Jedino će se tako prekinuti ponižavanje i diskriminacija osoba s invaliditetom, ali i nedopustivo dugo čekanje svih onih koji imaju pravo na važeće EU znakove pristupačnosti. To će ujedno značiti i prekid neviđene državne sramote – zaključio je Periš.

In-Portal

Foto: PIXSELL