NOVA STUDIJA Virusi poput gripe i koronavirusa mogu se prenijeti zrakom i česticama prašine

Konvencionalna mudrost kaže da se virusi koji se prenose zrakom poput gripe i Covida-19 mogu prenijeti samo respiratornim kapljicama koje se oslobađaju kada zaražena osoba kašlje ili kiše, no nova su istraživanja možda pobila tu pretpostavku

 

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, virusi nalik gripi mogu se kroz zrak prenositi i prašinom, vlaknima i drugim sitnim česticama koje nisu respiratornog porijekla.

Poznato je da sekundarni predmeti poput kvaka ili površina stola također mogu širiti viruse ako zaražene kapljice slete na njih. Ovi sekundarni prenositelji dolaze u raznim oblicima, ali autori studije su željeli znati mogu li i mikroskopske čestice u zraku nositi virus gripe.

Da bi to istražili, prvo su upotrijebili aparat za mjerenje čestica kako bi izmjerili koliko čestica u zrak potisnu zamorci dok se kreću po kavezima. Rezultati su pokazali da su glodavci pri svakom velikom pokretu stvarali ‘oblake’ od oko tisuću sitnih čestica, javlja IFLScience.

Zatim su istraživači na krzno imunih zamorca nanijeli virus gripe i otkrili da je virus tamo ostao zarazan najmanje četiri dana. Kako su se životinje kretale u tom razdoblju, virus na krznu se aerosolizirao i proširo u drugi kavez u kojem je bilo smješteno 12 neimuniziranih zamoraca, od kojih su tri zaražena.

Drugim riječima, virus je prenešen iz jednog kaveza u drugi, što dokazuje da gripu mogu prenijeti sitne čestice koje ne potječu iz dišnog sustava zaražene jedinke.

- Za većinu virologa i epidemiologa zaista je šokantno da prašina iz zraka, a ne kapljice iz dišnog sustava, mogu nositi virus gripe koji može zaraziti životinje - rekao je autor studije, profesor William Ristenpart iz UC Davis odjela za kemijski inženjering.

- Implicirana pretpostavka je uvijek ta da se prijenos zrakom događa zbog kapljica iz dišnih puteva koje se šire kašljanjem, kihanjem ili razgovorom. Prijenos prašinom otvara potpuno nova područja istraživanja i ima duboke implikacije na način na koji tumačimo laboratorijske eksperimente, kao i epidemiološka ispitivanja.

Da bi dalje istražili, znanstvenici su tretirali papirne maramice gripom, a zatim su ih ostavili da se osuše oko 30 do 45 minuta. Potom su drobili osušene maramice rukama i otkrili da ovo otpušta oko 900 aerosoliziranih čestica u sekundi.

Te su čestice sakupljene i korištene za zarazu stanica u petrijevoj posudi, što ukazuje da sićušna vlakna sušenih papirnih maramica također mogu uspješno prenijeti viruse gripe.

Trenutno se u znanstvenoj zajednici raspravlja o tome kako se Covid-19 širi, a Svjetska zdravstvena organizacija izvorno je tvrdila da se virus može prenijeti samo izravnim kontaktom s respiratornim kapljicama. Međutim, mnogi znanstvenici tvrde da te kapljice mogu postati aerosolizirane i zadržati se u zraku, što znači da ljudi mogu ‘pokupiti’ virus bez da dođu u kontakt sa zaraženom osobom.

Ipak, ova posljednja studija odvodi ovu hipotezu korak dalje, sugerirajući da se virusi mogu pripojiti i drugim česticama, poput prašine, koje potom prenose te patogene dok putuju zrakom.

 

Autor: Damir Fatušić