DISKRIMINACIJA U ŠKOLI Djevojčici s invaliditetom branili da koristi psa pomagača

Školski okrug pristaje platiti kaznu i promijeniti svoju politiku nakon što je učenici s invaliditetom bio uskraćen pristup njezinom školovanom psu pomagaču

 

Američko Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je postiglo nagodbu s Gates Chili Central školskim okrugom u Rochesteru u New Yorku, u parnici koju je ministarstvo pokrenulo optužujući okrug za diskriminaciju i kršenje Zakona o Amerikancima s invaliditetom (ADA).

Prema tužbi, školski okrug nije dopuštao učenici s inicijalima D.P. - koja ima Angelmanov sindrom, autizam, epilepsiju, astmu i hipotoniju - da bude u pratnji svog psa pomagača, osim ako njena majka osigura vodiča za psa. To je bio slučaj, iako je D.P. pokazala da može kontrolirati životinju uz minimalnu pomoć, a pas je obučen kako bi reagirao na nju, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Obitelj je djevojčicu preselila u drugi školski okrug gdje bez problema već dvije godine pohađa školu sa svojim psom. Pas je obučen za otkrivanje napadaja, pružanje podrške u mobilnosti i pomaganje u sprečavanju lutanja i ispada, između ostalog.

U okviru nagodbe, Gates Chili Central školski okrug će ažurirati politiku o životinjama pomagačima kako bi se pridržavao ADA-e te će osposobiti svoje osoblje za nove procedure. Okrug će također ponuditi razumne prilagodbe poput osiguravanja vode za životinje.

Također, školski okrug će majci djevojčice platiti 42.000 dolara za troškove, kao i odštetu za emocionalne boli, navodi Disability Scoop.

- Godinama je školski okrug u ovom slučaju kršio Zakon o Amerikancima s invaliditetom ograničavajući djetetu korištenje njezinog psa pomagača zbog neutemeljenih pretpostavki i generalizacija o njezinim invaliditetima - rekao je pomoćnik glavnog tužitelja Eric Dreiband.

- Obitelji ne bi trebale mijenjati svoj život, poremetiti školovanje svog djeteta, udaljiti se od prijatelja i platiti desetke tisuća dolara jer školski okrug ne uspijeva ili odbija poštivati ljudska prava djece.

U izjavi, iz Gates Chili Central školskog okruga rekli su da ne mogu komentirati pojedine učenike.

- Rješenje slučaja potvrđuje stajalište okruga da nije bilo diskriminacije - navodi se u izjavi školskog okruga.

- Sporazum o nagodbi između okruga i Ministarstva pravosuđa ponovno potvrđuje da okrug nije i neće biti odgovoran za brigu ili nadzor životinje pomagača.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti