LOŠA VIJEST Pandemija koronavirusa ugrožava svjetsku borbu protiv dječjeg mortaliteta

Broj smrti koje su se mogle spriječiti kod djece mlađe od pet godina u 2019. je pao u svijetu na rekordno nisku razinu od nešto više od pet milijuna u odnosu na 12,5 milijuna takvih smrti u 1990., no pandemija koronavirusa potkopava ta postignuća, objavili su UN i Svjetska banka

 

Prema izvješću o razinama i trendovima dječje smrtnosti UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UN-ova odjela za ekonomska i društvena pitanja te Svjetske banke, pandemija ugrožava milijune dječjih života, prenosi CNN.

- Ne smijemo dozvoliti da Covid-19 preokrene upečatljiv napredak za našu djecu i buduće generacije - kazao je ravnatelj WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus u priopćenju.

Nedavna istraživanja UNICEF-a i WHO-a otkrila su da je pandemija ugrozila zdravstvenu zaštitu majki i djece širom svijeta, uključujući zaštitu trudnica i poslijeporođajnu skrb te programe cijepljenja zbog otežanog pristupa zdravstvenoj skrbi i straha od zaraze Covidom-19.

- Globalna je zajednica otišla predaleko u eliminaciji uzroka koji izazivaju umiranje djece koje se može spriječiti da bi dozvolila da pandemija Covida-19 zaustavi taj put - kazala je ravnateljica UNICEF-a Henrietta Fore.

- Kad se djeci uskrati pristup zdravstvenim službama zbog preopterećenosti sustava i kad se žene boje roditi u bolnici zbog straha od zaraze, svi oni postaju žrtve koronavirusa - kazala je Fore.

- Bez hitnog ulaganja u pokretanje ugroženog zdravstvenog sustava milijuni djece mlađe od pet godina, posebice novorođenčad, mogli bi umrijeti - dodala je.

Od 77 zemalja obuhvaćenih istraživanjem UNICEF-a tijekom ljeta, u 68 posto zabilježeni su problemi s kontrolnim pregledima za djecu i s cijepljenjem.

Istraživanje 105 zemalja koje je proveo WHO otkrilo je da su u 52 posto zemalja zabilježeni zastoji u pružanju zdravstvene skrbi djeci, a 51 posto zemalja izvijestio je o ugroženim programima prehrane pothranjene djece.

Te su usluge presudne u sprečavanju smrti novorođene i starije djece, ističe WHO, podsjećajući da pristup trudnica primaljama smanjuje za 16 posto rizik gubitka trudnoće te za 24 posto smanjuje rizik prijevremenog porođaja.

- Pandemija Covida-19 ozbiljno je ugrozila godine napretka prema iskorijenjivanju smrti koje su se mogle spriječiti kod djece - kaže direktor za globalno zdravlje u Svjetskoj banci Muhammad Ali Pate u priopćenju.

- Presudno je zaštititi službe koje spašavaju živote i koje su bile presudne u smanjivanju dječjeg mortaliteta.

Prema analizi sveučilišta Johns Hopkins, zbog poremećenog zdravstvenog sustava uslijed pandemije koronavirusa u svijetu bi moglo svaki dan umrijeti i do šest tisuća djece više.

Iako je postignut napredak u borbi protiv dječjeg mortaliteta, UNICEF predviđa da će uz zadržavanje sadašnjih trendova između 2019. i 2030. umrijeti deset milijuna djece u dobi od pet do 14 godina i 52 milijuna djece mlađe od pet godina.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti