SPLIT PARKING Nabava 15 novih električnih bicikala za 75 tisuća kuna bespovratnih sredstva

Osim nabave novih električnih bicikala, Split parking nabavit će još i 50 klasičnih. Svi oni svoje mjesto će pronaći na novim postajama koje će se postaviti na najfrekventnijim lokacijama u gradu

 

Komunalnoj tvrtki Split parking odobren je maksimalni iznos od 75 tisuća kuna bez PDV-a za nabavu električnih bicikala nakon što su se prijavili na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvoren 30. lipnja za neposredno sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila za pravne osobe. Maksimalna subvencija Fonda po biciklu iznosi 5.000 kuna što znači da će se sredstvima Fonda subvencionirati ukupno 15 od 120 već naručenih električnih bicikala koji bi trebali stići krajem listopada.

S obzirom na to da su industrijski električni bicikli koje se koriste za sustav javnih bicikala u Splitu skuplji od navedenog iznosa, plaćanje ostatka vrijednosti preuzet će Split parking, što je određeno i uvjetima javnog poziva. Sredstva iz Fonda namijenjena su povećanju energetske učinkovitosti u prometu, a projektom se ostvaruje ušteda energije te se smanjuju emisije stakleničkih plinova i ostalih štetnih tvari.

To je u skladu s planovima Split parkinga u promicanju alternativnih oblika prijevoza u Splitu koji iz mjeseca u mjesec drži poziciju rekordera u Hrvatskoj u korištenju sustava javnih bicikala tako da će novi bicikli zasigurno kod stanovnika izazvati pozitivne reakcije, poručili su iz Split parkinga.

- Kada smo vidjeli natječaj odmah smo odlučili pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i prijaviti se te iskoristiti priliku za subvencioniranje. Bili smo dovoljno ažurni i sredstva su sada tu. Prema ugovoru, sredstva smo dužni namjenski potrošiti u roku od godine dana, no obzirom da su bicikli već naručeni jer smo ionako planirali povećati broj bicikala u ponudi sustava javnih bicikala, to će se dogoditi puno ranije - poručili su iz Split parkinga.

Osim nabave novih električnih bicikala, Split parking nabavit će još i 50 klasičnih. Svi oni svoje mjesto će pronaći na novim postajama koje će se postaviti na najfrekventnijim lokacijama u gradu. Pripremni radovi trebali bi krenuti krajem rujna, a planirano je oko 35 novih postaja.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti