DOBRA VIJEST Široko dostupan vitamin smanjuje rizik od zaraze i smrti od Covida-19

Nova studija pribrojala se sve većem broju dokaza da vitamin D ima zaštitni učinak protiv Covida-19, i to u liječenju bolesti i smanjenju rizika od smrti pacijenata

 

U novoj studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE, istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu pregledali su uzorke krvi 235 pacijenata primljenih u bolnicu s Covid-19 infekcijom. Pratili su se pacijenti i njihovi ishodi, tretmani i simptomi, uključujući težinu njihovih infekcija, jesu li postali hipoksični (imali nedostatak kisika) i jesu li preživjeli bolest.

Čini se da dovoljna razina vitamina D ima zaštitni učinak na pacijente. Oni s razinom 25-hidroksivitamina D u krvi (prehormon koji se stvara u jetri i koji liječnici koriste za određivanje razine vitamina D) od najmanje 30 ng/ml imali su značajno smanjenu vjerojatnost da ostanu bez svijesti, postanu hipoksični ili umru. Njihova krv također je ukazivala na nižu razinu C-reaktivnih proteina (upalni marker) i višu razinu limfocita.

Otkrili su da je kod pacijenata starijih od 40 godina s dovoljnom razinom vitamina D bilo 51,5 posto manje šanse da će umrijeti u usporedbi s onima kojima je nedostajalo vitamina D.

- Ova studija pruža izravne dokaze da dovoljno vitamina D može smanjiti komplikacije, uključujući oluju citokina (prebrzo ispuštanje previše proteina u krv) i na kraju smrt od Covida-19 - rekao je jedan od autora studije, doktor Michael F. Holick, u izjavi.

- Budući da je nedostatak vitamina D toliko raširen kod djece i odraslih širom svijeta, posebno u zimskim mjesecima, pametno je da svi uzimaju dodatak vitamina D kako bi smanjili rizik od zaraze i komplikacija od Covida-19.

Dobra vijest je da se vitamin D stvara u našim tijelima kada kožu izlažemo sunčevoj svjetlosti. U proljeće i ljeto ljudi obično mogu dobiti potrebnu količinu izlaganjem suncu. Osobe s tamnijim tenom moraju provesti više vremena na suncu od onih sa svjetlijom kožom kako bi dobile dovoljnu količinu vitamina. Razlika u razinama vitamina D mogla bi djelomično objasniti zašto je Afroamerikance bolest nesrazmjerno teško pogodila, iako i drugi čimbenici vjerojatno igraju veliku ulogu.

U zasebnoj studiji Holick i tim otkrili su da dovoljan unos vitamina D može smanjiti rizik od zaraze Covidom-19 za 54 posto. Holick smatra da je vitamin D zaštita i protiv drugih bolesti gornjih dišnih putova, poput gripe.

- Vlada velika zabrinutost da bi kombinacija infekcije gripom i koronavirusom mogla znatno povećati broj hospitalizacija i smrti zbog komplikacija tih virusnih infekcija - rekao je Holick.

Nedavna istraživanja otkrila su da se rizik od smrti više nego udvostručio kod pacijenata koji su također imali sezonsku gripu, pa bi zaštita od obje bolesti mogla biti od velike pomoći u sljedećim mjesecima, piše IFLScience.

Vitamin D se također može naći u hrani, uključujući masnu ribu, crveno meso i jaja, a dodaje se i u mliječne formule za dojenčad u nekim zemljama. Osim toga, široko je dostupan kao jeftini dodatakprehrani.

 

Autor: Damir Fatušić