Festival kazališta slijepih i slabovidnih otvara "Ćelava pjevačica"

Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" dosad je imalo više od sto premijera i više od 3200 predstava, s kojima je gostovalo diljem Europe. Uz umjetničke ciljeve, festival je nastojao afirmirati mogućnosti slijepih i slabovidnih osoba, senzibilizirati javnost za njihove posebnosti i potrebe te osigurati svojim članovima sudjelovanje u kulturnom životu Hrvatske

Predstavom "Ćelava pjevačica" Kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život", u režiji Ane Prolić, večeras se u zagrebačkom Kazalištu "Vidra" otvara osmi međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT (Blind in Theatre - Slijepi u kazalištu), na kojemu će do 17. listopada nastupiti skupine iz Slovenije, Crne Gore, Engleske, SAD-a i Hrvatske.
BIT je jedini međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih u svijetu, zamišljen je kao bijenalni, no zbog kroničnog nedostatka novaca i to je došlo u pitanje, kao i egzistencija najstarijeg kazališta slijepih u svijetu, kojemu je potkraj prošle godine Ministarstvo socijalne politike i mladih ukinulo hladni pogon, ističu organizatori festivala, Kazalište "Novi život", koje ove godine obilježava 65. godišnjicu postojanja.

Iako postoje ideje o ustanovi Kazališta slijepih, koju bi osnovali Ministarstvo kulture, Ministarstvo socijalne politike i mladih te Grad Zagreb, za sada nema nikakvih čvrstih dokaza o tome i sve je ostalo na verbalnim nastojanjima i par zabilježaka sa sporadičnih sastanaka, dodaje se.

Organizator ističe da zasad jedinu potporu ima u zagrebačkom gradonačelniku, a posljedice smanjivanja sredstava osjećaju se već u ovogodišnjem izdanju pa su planirani gosti iz Rusije i Poljske morali odustati od dolaska zbog nedostatka sredstava za putne troškove.

Skupina "Extant" iz Velike Britanije izvest će predstavu "Učiti vidjeti" i Ionescove "Stolice", američki "Theater Breaking Through Barriers" organizira radionicu "Slijepi o slijepima" i odigrat će Beckettovu predstavu "U očekivanju Godota".

Slovensko Kazalište slijepih i slabovidnih "Nasmeh" dolazi s predstavom "Ah, ove lude žene" a Akademija za kazalište, radio, film i televiziju iz Ljubljane s "Ne žalim za ničim". Dramski studio Dodir(i) izvest će "Dodirove stilske vježbe", Homerova dramska radionica iz Crne Gore predstavu "Noćno sunce", a domaćin festivala, Kazalište "Novi život" predstavu "Ispeci, pa reci".

Klub udruge slijepih Zagreb održat će okrugle stolove na kojima će se razgovarati o predstavama koje se izvode na festivalu, a na završnom će se rezimirati ovogodišnje izdanje.

Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" dosad je imalo više od sto premijera i više od 3200 predstava, s kojima je gostovalo diljem Europe. Uz umjetničke ciljeve, festival je nastojao afirmirati mogućnosti slijepih i slabovidnih osoba, senzibilizirati javnost za njihove posebnosti i potrebe te osigurati svojim članovima sudjelovanje u kulturnom životu Hrvatske.

Hina

Foto: PIXSELL