INVALIDITET ZBOG VIRUSA Čovjek razvio trajni gubitak sluha nakon zaraze koronavirusom

Ovo nije prvi slučaj iznenadnog gubitka sluha koji se pripisuje Covidu-19. Šezdesetogodišnjak koji je u lipnju 2020. godine pretrpio težak slučaj upale pluća izazvane Covidom-19 potpuno je izgubio sluh u desnom uhu i ima značajan gubitak sluha na lijevom uhu

Gubitak sluha

 

U časopisu BMJ Case Reports opisan je prvi prijavljeni slučaj pacijenta iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je doživio nagli gubitak sluha nakon što se zarazio Covidom-19. 45-godišnjak sada ima trajni gubitak sluha, uz sumnju na oštećenje slušnog živca ili srednjeg uha, ili možda oboje.

Iznenadni senzorineuralni gubitak sluha (SSHNL) karakterizira brzi gubitak sluha od najmanje 30 dB u roku od nekoliko dana. SSHNL mogu izazvati virusi pokretanjem imunološkog odgovora koji izravno ili neizravno oštećuje osjetljive slušne strukture. Dobro je dokumentirano da, primjerice, gripa i HSV-1 uzrokuju SSHNL, ali bilo je samo nekoliko slučajeva infekcije virusom SARS-CoV-2 koja je rezultirala gubitkom sluha, od kojih niti jedan nije bio u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U ovom slučaju, pacijent je primljen u londonsku bolnicu desetog dana simptoma Covida-19. Zbog virusa i već postojeće astme, muškarac je teško disao i primljen je na odjel intenzivne njege. Nakon 30-dnevnog liječenja, simptomi su se ublažili i premješten je s intenzivne, ali nedugo zatim pojavio se novi problem.

Tjedan dana nakon izlaska iz intenzivne, muškarac se požalio na zvonjavu u lijevom uhu, a ubrzo nakon toga pojavio se i gubitak sluha. Iako ranije nije imao slušnih problema, sada ima značajan gubitak sluha na lijevom uhu.

Liječnici su testirali pacijenta i na HIV i na gripu, ali nalazi su bili negativni - stoga je vjerojatno da je uzročnik infekcije SARS-CoV-2. Oralni kortikosteroidi, koji su se prethodno pokazali vrlo učinkovitima u borbi protiv Covida-19, primijenjeni su i djelomično su poboljšali njegov sluh. Liječnici navode da bi sada trebalo uspostaviti mjere za rano otkrivanje gubitka sluha u slučajevima Covida-19 kako bi se na vrijeme primijenilo liječenje i spriječio gubitak sluha.

Ovo nije prvi slučaj iznenadnog gubitka sluha koji se pripisuje Covidu-19. Šezdesetogodišnjak koji je u lipnju 2020. godine pretrpio težak slučaj upale pluća izazvane Covidom-19 potpuno je izgubio sluh u desnom uhu i ima značajan gubitak sluha na lijevom uhu, te sada živi s kohlearnim implantatom.

Covid-19 povezan je sa sve većim brojem neuroloških promjena i poremećaja, od zbunjenosti i umora do moždanog udara i Parkinsonove bolesti. Ti su poremećaji dokaz širokog djelovanja infekcije Covidom-19 i potrebe da se nastavi proučavati utjecaj ovog virusa na tijelo, piše IFLScience.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti