HRVATSKA UDRUGA LEUKEMIJA I LIMFOMI Obilježen Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu

Prema iskustvima i svjetskim registrima, svi oni kojima je postavljena dijagnoza, imaju 30 posto vjerojatnosti da će im se stanje tijekom vremena pogoršati i da će razviti akutnu mijeloičnu leukemiju, kažu u HULL-u

Hrvatska udruga leukemija i limfomi

 

U organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) u nedjelju je obilježen Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu, od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 230 ljudi.

Riječ je o skupini bolesti koje smanjuju sposobnost koštane srži da stvara dovoljan broj zdravih krvnih stanica. To rezultira niskim brojem krvnih stanica u krvotoku. Rijetka je to bolest koja se najčešće javlja kod starijih ljudi, češća je kod muškaraca, ali od nje mogu oboljeti i mlađe osobe.

U priopćenju HULL-a ističu da uzrok bolesti ostaje uglavnom neprepoznat, a kao mogući rizik navodi se izloženost određenim tvarima poput benzena i vrlo se često pojavljuje kao posljedica liječenja citostaticima. Postoji MDS niskog, srednjeg i visokog rizika, koji razvija najteži oblik bolesti.

Prema iskustvima i svjetskim registrima, svi oni kojima je postavljena dijagnoza, imaju 30 posto vjerojatnosti da će im se stanje tijekom vremena pogoršati i da će razviti akutnu mijeloičnu leukemiju, kažu u HULL-u.  

Zbog pandemije koronavirusa, Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu obilježen je on-line predavanjima i prezentacijama namijenjenim oboljelima i njihovim članovima obitelji, zainteresiranim zdravstvenim djelatnicima i drugim pružateljima skrbi te javnosti radi postizanja veće razine svjesnosti o hematoonkološkim bolestima.

Varaždinska podružnica HULL-a u Varaždinu je, na Franjevačkom trgu, postavila informativni štand kojeg su obišli brojni građani.

U HULL-u ističu kako je cilj obilježavanja Svjetskoga dana svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu educirati i zainteresirati javnost za akcije u području zdravstva kojima će dobiti ključne informacije o različitim bolestima i načinima očuvanja svojega zdravlja. Isto tako, važno je raznim akcijama obilježiti te vrlo teške maligne bolesti i na taj način istaknuti kako oboljelima ništa ne predstavlja prepreku.

Navode kako je dokaz tomu naša istaknuta atletičarka Ana Mrčić koja je postala europska prvakinja u troskoku i pokazala kako ju teška bolest nije zaustavila u sportskoj karijeri, za što je posebno zahvalna svojoj donorici. Pritom je ukazala na važnost doniranja krvotvornih matičnih stanica.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti