Trudnica sam s invaliditetom i silno se bojim zaraze koronom

PITANJE: M. P. (28) Moj je život dobio novi smisao nakon što se potvrdilo da sam trudna. To je nešto čemu smo se partner i ja nadali, ali s obzirom na moj invaliditet imamo veliku dozu straha.

Trudnica s invaliditetom

 

Trudna sam tri mjeseca. Zbog ove situacije s COVID-19 bojim se mogućeg utjecaja na trudnoću. Brine me što ako dobijem koronu, odnosno kako su trudnice s COVID-19 iznijele trudnoću? Postoji li opasnost od spontanog pobačaja ako se zarazim?

ODGOVOR: Limitirani su podaci o utjecaju trenutne infekcije COVID-19 na trudne žene i njihove plodove. Svi objavljeni podaci, u svjetskim pregledima uključivali su samo prikaze slučajeva ili studije niže kvalitete, a ishodi su se razlikovali.

Iz dosad objavljenih podataka u svijetu, 32 trudnice bile su zaražene COVID-19, 22 posto je bilo asimptomatskih, ostale s blažim simptomima, dok su dvije trudnice završile na intenzivnoj bolničkoj njezi – navodi Svjetska zdravstvena organizacija. Do sada nije zabilježena niti jedna smrt trudnica zaraženih s uzročnikom bolesti COVID-19.

U 47 posto trudnoća s COVID-19 infekcijom je zabilježen prijevremeni porod (prije 37. tjedna trudnoće). U 25 djece nije bilo vertikalnog prijenosa zaraze s majke na dijete, a objavljena je jedna neonatalna smrt i jedno mrtvorođenče.

Iz iste skupine koronavirusa, infekcije SARS i MERS povezane su s većom stopom pobačaja, zastoja u rastu, i intrauterine smrti ploda. U usporedbi sa SARS i MERS infekcijom, COVID-19 se čini manje letalan, s naglaskom da su saznanja ograničena, s obzirom na to da je do danas objavljen mali broj trudnica s COVID-19, a samo jedna trudnica bila je u kritičnom stanju.

Britansko udruženje ginekologa i opstetričara (RCOG) je izdalo smjernice o porodu i brizi oko novorođenčadi, a preporučuju da način dovršenja trudnoće primarno ovisi o opstetričkim indikacijama te savjetuje protiv rutinskog odvajanja COVID-19 zaraženih majki i djece.

Sve trudnice sa sumnjom, vjerojatnošću ili potvrđenom COVID-19 zarazom moraju se od početka liječiti u tercijarnom bolničkom sustavu s učinkovitim izolacijskim jedinicama i svom propisanom zaštitnom opremom. Trudnice s potvrđenom dijagnozom COVID-19 moraju biti informirane o riziku i eventualnim nepovoljnim ishodima trudnoće.

Antiretoviralno liječenje je još u fazi ispitivanja, a znanstvenici diljem svijeta daju enormne napore kako bi se pronašlo cjepivo protiv COVID-19. Što se tiče utjecaja COVID-19 infekcije na prvo tromjesečje trudnoće, trenutačno nema podataka o fetalnim i perinatalnim komplikacijama kao što su spontani pobačaj, kongenitalne anomalije, zastoj u rastu ploda, kao i spontanom prijevremenom porodu kada COVID-19 infekcija nastupi u prvom ili drugom tromjesečju trudnoće.

Prema dostupnim podacima kod trudnoća zahvaćenim COVID-19 zarazom, povišeni rizik od ranog spontanog pobačaja se ne može isključiti, imajući na umu podatke o SARS infekciji kod koje je taj rizik svakako povećan.

Temeljeno na dostupnim kliničkim i znanstvenim podacima koji su do sada objavljeni, kliničke značajke trudnica s COVID-19 infekcijom izraženom od drugog tromjesečja trudnoće na dalje nalik su karakteristikama odraslih osoba koje nisu trudne. Trenutno nema dokaza da su trudnice izloženije COVID-19 infekciji te da su one koje su zaražene SARS-CoV-2 virusom sklonije težem obliku pneumonije.

Većina do sada zaraženih trudnica imala je samo blaže simptome te je odluka o dovršenju trudnoće ovisila samo o opstetričkim indikacijama. Nema dokaza o vertikalnom prijenosu COVID-19 s majke na dijete kada se COVID-19 infekcija manifestira u trećem tromjesečju. Nakon poroda dijete se može zaraziti od majke putem uobičajenih načina širenja COVID-19.

COVID-19 infekcija u trudnoći ne smije biti samo po sebi indikacija za porod i dovršetak trudnoće, već se svaka trudnoća mora individualno pratiti, a vrijeme i način poroda ovisi isključivo o kliničkom statusu trudnice, trajanju trudnoće i stanju ploda. U porodu se može primijeniti i opća i regionalna anestezija, ovisno o stanju rodilje, a sukladno odluci specijalista anesteziologa.

Autor: In Portal