Europski dan darivanja i transplantacije organa

Hrvatski građani danas imaju osiguranu dostupnost svih pa i najsloženijih, kombiniranih transplantacijskih usluga i jedno od najkraćih vremena čekanja na presađivanje u Europi i svijetu

Europski dan darivanja i transplantacije organa obilježava se 13. listopada. Presađivanje ili transplantacija organa danas je u svijetu i Hrvatskoj prihvaćen i uspješan način liječenja  bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zakazivanja funkcija pojedinog za život  potrebnog organa. Na taj se način mogu zamijeniti organi čija je funkcija prestala, organom drugog čovjeka tzv. davatelja ili darivatelja tj. donora.

Hrvatska je od 2007. godine članica Eurotransplanta, međunarodne organizacije za razmjenu organa. Transplantacijski program Republike Hrvatske uspješno je integriran te potpuno usklađen sa zahtjevima i standardima Europske unije. Hrvatski građani danas imaju osiguranu dostupnost svih pa i najsloženijih, kombiniranih transplantacijskih usluga i jedno od najkraćih vremena čekanja na presađivanje u Europi i svijetu.
Potreba za presađivanjem organa i tkiva naglo raste te je sve veći broj bolesnika kojima je zahvaljujući presađivanju omogućena najveća terapijska dobrobit. Procjenjuje se da u svijetu više od milijun osoba treba presađivanje organa, ali zbog nedostatka organa za presađivanje godišnje se obavi samo 100 000 takvih zahvata.
U 2013. godini zabilježeno povećanje od 6 posto realiziranih darivatelja organa u odnosu na isto razdoblje lani. Presađeno je 286 organa, među kojima 166 bubrega, 92 jetre, 24 srca i 4 gušterače. Na listi čekanja trenutno je 130 pacijenata koji čekaju bubreg, 84 pacijenata čeka jetru, 29 srce, četiri pacijenta čekaju multiorganske transplantacije bubreg-gušterača, a troje transplantaciju bubreg-jetra.
U organizaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na zagrebačkom jezeru Bundek 12.10. održano je sportsko natjecanje u brzom hodanju „Utrka s vremenom“  simbolički prikazavši borbu za život pacijenata koji čekaju na presađivanje organa.

B. Ravlić

Foto: PIXSELL