NIMALO BEZOPASNO Novi podaci ukazuju na veliku smrtnost od covida-19 za osobe s invaliditetom

Osobe s invaliditetom koje se zaraze covidom-19 suočene su s većim rizikom da umru od virusa nego bilo tko drugi, ukazuje novo istraživanje

Osoba s invaliditetom

 

Pregledom podataka o zahtjevima privatnih zdravstvenih osiguranja 467.773 osobe kojima je dijagnosticiran koronavirus u SAD-u između travnja i kolovoza utvrđeno je da osobe s razvojnim teškoćama imaju tri puta veću vjerojatnost da će umrijeti u usporedbi s drugima.

To je najveći rizik od bilo kojeg od 15 stanja koja je proučavala studija, a koja su uključivala zatajenje srca, kronične bolesti bubrega, bolesti jetre i razne vrste raka.

Istovremeno, zasebna kategorija za osobe s intelektualnim teškoćama i srodnim stanjima poput Down sindroma pokazala je rizik od smrti 2,75 puta veći i bila je treća na popisu stanja. Nakon toga uslijedila je spina bifida i druge anomalije živčanog sustava.

Rak pluća, s gotovo trostruko povećanim rizikom, bio je jedino drugo stanje koje je moglo konkurirati stopi smrtnosti viđenoj među onima s razvojnim i intelektualnim teškoćama, piše Disability Scoop.

Studiju, koja još nije objavljena u nekom medicinskom časopisu, izradio je FAIR Health, neprofitna organizacija s najvećom bazom podataka o zahtjevima zdravstvenih osiguranja u Americi, zajedno s West Health institutom i Martyjem Makaryem s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins.

Nalazi u velikoj mjeri odražavaju one iz nekolicine drugih studija koje su posebno promatrale sudbinu osoba s razvojnim poteškoćama tijekom pandemije. No ova nova studija stavlja u kontekst kako rizik s kojim se suočavaju osobe s razvojnim poteškoćama premašuje rizik kod osoba s gotovo svim drugim stanjima, bez obzira na njihovu dob.

Analiza dolazi kada su u tijeku planovi kako će se dodjeljivati covid-19 cjepivo kada postane dostupno. Zagovornici osoba s invaliditetom žalili su se da preliminarni vladini prijedlozi nisu na odgovarajući način odredili prioritete za osobe s razvojnim poteškoćama.

- Kako se približavamo cjepivu za virus SARS-CoV-2, uvidi stvoreni ovom analizom bit će presudni za informiranje distribucije cjepiva među najugroženijima - rekao je Tim Lash, glavni strateški direktor i izvršni potpredsjednik West Health instituta.

Istraživači su rekli da brojni čimbenici mogu pridonijeti većem riziku od smrti kod osoba s razvojnim i intelektualnim teškoćama. Te će osobe vjerojatnije imati i druga kronična zdravstvena stanja, žive u grupnim domovima i drugim zajednicama, nesrazmjerno su zaposlene u osnovnim službama i više se oslanjaju na javni prijevoz i uređaje poput invalidskih kolica koje treba dezinficirati.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti