CJEPIVO PROTIV COVIDA Trebaju li osobe s invaliditetom imati prednost pri cijepljenju?

Zagovornici kažu kako osobe s invaliditetom nisu adekvatno prioritetne u planovima distribucije covid-19 cjepiva, iako je vjerojatnije da će umrijeti od virusa

Covid, cjepivo

 

Ravnatelj centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield odobrio je preporuku Savjetodavnog odbora za imunizacijske prakse CDC-a o načinu distribucije početnih doza budućih cjepiva. Očekuje se da će cjepiva nedostajati, pa će pristup biti ograničen.

Prema preporukama, cjepiva će prvo ići zdravstvenim radnicima, kao i korisnicima ustanova za dugotrajnu njegu. Odbor će se ponovno sastati kako bi utvrdio tko bi trebao biti dio sljedećih faza cijepljenja.

Iako države nisu obvezne slijediti ovaj vodič za distribuciju cjepiva, očekuje se da će većina postupati u skladu s njima. I to je zabrinjavajuće za zagovornike osoba s invaliditetom.

Istraživanja pokazuju da se osobe s invaliditetom koje se zaraze covidom-19 suočavaju s dva do čak deset puta većim rizikom od umiranja u usporedbi s drugima.

Shannon McCracken, potpredsjednica za odnose s vladom u organizaciji ANCOR, rekla je da bi osobe s invaliditetom trebale biti ‘izričito uključene u najviši prioritetni red’.

- Sigurno bismo očekivali da će poruka o povećanoj smrtnosti osoba s invaliditetom, posebno onih koji žive u grupnim uvjetima, odjeknuti među službenicima javnog zdravstva na lokalnoj, državnoj i saveznoj razini - rekla je McCracken čija organizacija predstavlja pružatelje usluga za osobe s invaliditetom u cijeloj Americi.

Prema trenutnim preporukama CDC-a, neki ljudi s invaliditetom mogli bi se kvalificirati za prvu fazu distribucije cjepiva ako žive u ustanovi za dugotrajnu njegu. To će vjerojatno obuhvatiti stanovnike institucija, piše Disability Scoop.

- Ali zabrinuti smo jer to vjerojatno ne bi uključivalo osobe s invaliditetom koje žive u grupnim domovima, uz podršku ili oni koji primaju usluge u vlastitim domovima - rekla je Nicole Jorwic, viša direktorica javne politike u organizaciji Arc.

Jorwic je također upozorila da prioritetni nisu ni stručnjaci za izravnu podršku koji pomažu osobama s invaliditetom koje primaju usluge u kući i zajednici. Ti su radnici slabo plaćeni i često rade u više domova, povećavajući njihov potencijal za širenje virusa, rekla je.

McCracken je rekla da je ANCOR pisao svim guvernerima država pozivajući ih da osobe s invaliditetom koje žive u bilo kojoj vrsti zajednice - uključujući institucije i domove - klasificiraju kao osobe koje borave u ustanovi za dugotrajnu njegu u svrhu distribucije covid-19 cjepiva. Osim toga, traže i da se stručnjaci za izravnu podršku smatraju zdravstvenim radnicima.

Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj još uvijek nemaju konkretne i precizne informacije o svoj prioritetnosti kada je riječ o covid-19 cjepivu, ali se nadamo da nas naši zagovornici neće zaboraviti.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti