TV junaci s invaliditetom nezaustavljivo osvajaju svjetske televizijske postaje

Ipak se kreće! Najavljeno je smanjenje diskriminacije osoba s invaliditetom u američkim TV serijama

Je li čaša polu-puna ili polu-prazna? Pitalica je opće poznata i sjajno ilustrira razliku u pogledu optimista i pesimista. U vezi vijesti iz svijeta koju prenosimo, može se reći i  "U čaši ima kap vode" i pritom biti optimist. Riječ je o junacima televizijskog programa, o zvijezdama popularnih američkih serijala. To su uglavnom ljepotice, nitkovi, fantastična bića. Ponekad se pojavi poneki lik koji nalikuje na stvarnu osobu, možda na vašeg susjeda. No, teško će to biti osoba s invaliditetom. Takve su osobe u tom dijelu TV programa nevidljive. Pomaka ipak ima. U idućih godinu dana u američkim će se TV serijama pojaviti dvostruko više karaktera s invaliditetom nego protekle godine. To znači da ih se tijekom prošle godine pojavilo samo četiri, a sad će ih eto biti tek osam. Riječ je dakle o ozbiljnoj diskriminaciji pa se ipak radujemo makar ovako malenom pomaku.

Rezultati su plod istraživanja američke organizacije GLAAD posvećenoj borbi za prava homoseksualaca, ali i svih manjina. Istraživanje je provedeno nad programom televizijskih kuća ABC, CBS, NBC, Fox i The CW.  U TV serijama koje će se prikazivati u udarnom programu navedenih kuća omjer snaga je sljedeći: osam junaka s posebnim potrebama naspram 788 ostalih karaktera. Organizacija GLAAD istraživanje je usmjerila na mjerenje i analizu raznolikosti TV programa, odnosno na vidljivost manjina u sezoni 2013 / 2014. koja je upravo počela. U posebnom izvještaju bilo je riječi i o samim glumcima. Čak i kad se na televiziji pojave karakteri s invaliditetom, uloge najčešće ne dobivaju same osobe s invaliditetom. Prema broju natječaja i raznih prilika koje se u televizijskom svijetu nude glumcima s invaliditetom, kabelska je televizija senzibilnija od javne. Te je podatke iznijela Anita Hollander, čelnica američke udruge glumaca s posebnim potrebama  SAG-AFTRA.

Lista novih karaktera s posebnim potrebama koji će se u idućoj televizijskoj sezoni pojaviti poznata je. NBC-jeva serija uvodi lik koji pati od Aspergerovog sindroma. Osoba u invalidskim kolicima pojavljuje se u serijalima televizijskih kuća NBC i Fox. Jedan će se takav karakter pojaviti i u hvaljenoj seriji Glee poznatoj domaćoj publici. U programu televizijska kuće NBC biti će prikazan karakter s Parkinsonovom bolesti, a pojavljuje se i slijepa osoba. ABC-jeve serije "Uvod u anatomiju" i "CSI" uvode karaktere s prostetskim udovima. Unatoč pomacima, ocjena je istraživačkog tima, televizijski program i dalje ne prikazuje primjereno niti točno raznolikost američke populacije.

P.F.