PREKRASNA PRIČA Studentica s invaliditetom osvojila najviši vrh Grčke

Eleftheriju Tosiou, koja je cijeli život vezana za invalidska kolica, na vrh je odnio Marios Giannakou, trkač na duge staze koji se na planinu visoku 2.917 metara već popeo oko 50 puta

Elftheria Tosiou

 

Grčka studentica s invaliditetom ostvarila je svoju životnu želju usponom na vrh planine Olimp, najvišeg grčkog vrha, uz pomoć prijatelja koji ju je nosio na leđima.

Eleftheriju Tosiou, koja je cijeli život vezana za invalidska kolica, na vrh je 5. listopada odnio Marios Giannakou, trkač na duge staze koji se na planinu visoku 2.917 metara već popeo oko 50 puta.

Kako prenose mnogi mediji, još dvoje prijatelja pomoglo je nositi Tosiou dijelom puta, ali Giannakou je prešao najteže dijelove, uključujući konačni dio uspona.

- Osjećaji su bili vrlo intenzivni - rekla je Tosiou, 22-godišnja studentica biologije i ljubiteljica ekstremnih sportova.

- Bila sam sretna, bila sam dirnuta... Na kraju je bilo najintenzivnije kad smo sišli i shvatili što smo učinili - rekla je.

Eleftheria Tosiou

 

Tosiou i 28-godišnji Giannakou, oboje iz sjevernogrčkog grada Drama, prvi su se put sreli u rujnu preko zajedničkog prijatelja. Tada mu je Eleftherija opisala svoj san.

Kako se bližila zima, Giannakou, koji je trčao ultramaratone i trke izdržljivosti na ekstremnim mjestima poput Arktika i pustinje, morao je brzo okupiti mali tim prije nego počne padati snijeg.

- Bilo je mnogo poteškoća. Bio je to projekt koji se odvijao po prvi put. Morali smo organizirati veliki tim ljudi - rekao je Giannakou, koji je Tosiou nosio u modificiranom ruksaku.

- Ali najteži dio bio je onaj psihološki. Čovjek je tamo dan prije izgubio život.

Penjanje na Olimp, poznat u drevnoj Grčkoj kao sjedišta bogova, nije za svakoga. Nazubljeni vrhovi donijeli su mu nadimak 'Zeusovo prijestolje', a oni koji se penju govore o vrlo strmim nagibima i skliskim stijenama.

- Bilo je straha jer su se litice nalazile ispred i iza mene, ali nije bilo stvarnog straha da ne bismo uspjeli - rekao je Tosiou.

Postignuće je privuklo pažnju grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa koji im je čestitao putem video poziva.

- Nikad nisam učinio nešto ljepše - rekao je Giannakou.

- Mislim da me to kompletiralo kao osobu.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti