ZNAČAJNA SREDSTVA Đikićev tim dobio osam milijuna eura za istraživanje lijekova protiv covida

Ministarstvo znanosti njemačke države Hessen dodijelilo je osam milijuna eura projektu ENABLE koji vode prof. Ivan Đikić i prof. Maike Windbergs sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu s ciljem istraživanja novih lijekova protiv koronavirusa i bakterija otpornih na antibiotike

Ivan Đikić

 

Projekt ENABLE bavi se korištenjem inovativnih tehnologija u stvaranju novih lijekova protiv upalnih i zaraznih bolesti, priopćio je hrvatski znanstvenik Ivan Đikić čiji je tim od početka pandemije fokusiran na istraživanje koronavirusa.

 Sveučilište Goethe, zahvaljujući timskom radu i suradnji znanstvenika, prepoznato kao jedan od najuspješnijih centara istraživanja covida-19 u Njemačkoj.

- Posebno je značajan projekt koinfekcija bakterijama i koronavirusima o čemu se za sada malo zna. Upalni procesi su zajednički bakterijama i virusima, no neophodno je saznati više o akutnim promjenama u lučenju citokina i imunološkim reakcijama kod pacijenata zaraženih u isto vrijeme koronavirusom i raznim bakterijama - naglasio je voditelj projekta Ivan Đikić

Ova izdašna financijska potpora omogućit će njegovom timu korištenje modernih tehnologija, poput kemijskih proba i bioloških lijekova, za otkrivanja novih specifičnih lijekova protiv covida i upalnih procesa kod brojnih bolesti poput tumora i kardiovaskularnih bolesti.

- Premda imamo već razvijena cjepiva koja štite od širenja zaraze, potrebe za lijekovima protiv covid bolesti i dalje su velike. Posebno je to važno za osobe koje obole od covida-19 i razviju teške simptome - dodao je Đikić.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti