GRAD ZAGREB Stiglo 3.200 doza cjepiva AstraZenece

Plan cijepljenja je reguliran po kategorijama, pri čemu prednost imaju zdravstveni djelatnici, djelatnici i štićenici domova za starije osobe te potom rizične skupine, odnosno stariji od 65 godina i kronični bolesnici

Liječnik cijepi prvu osobu, ženu iz Zagreba.

 

Kako je najavio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, u srijedu je u Zagreb stiglo 3.200 doza cjepiva AstraZenece, koje će uvelike pripomoći procijepljenosti protiv koronavirusa, objavljeno je na mrežnoj stranici Zagreb.hr.

Sigurnost cjepiva potvrđena je odobrenjem od strane Europske agencije za lijekove (EMA) i Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Prema planu cijepljenja Republike Hrvatske, njime će se u prvoj fazi cijepiti zdravstveni djelatnici i djelatnici te korisnici domova za starije osobe, dok će u drugoj fazi krajem veljače cjepivo biti dostupno svim osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima.

Grad Zagreb je do sada cijepio nešto više od 13 tisuća ljudi prvom dozom, a od čega je više od osam tisuća primilo i drugu dozu. Sveukupno gledajući, Grad Zagreb je do početka ovog tjedna dobio 22 tisuće doza cjepiva s obzirom na to da su se ona dobivala po broju stanovnika, a ne po kategorijama. Plan cijepljenja je reguliran po kategorijama, pri čemu prednost imaju zdravstveni djelatnici, djelatnici i štićenici domova za starije osobe te potom rizične skupine, odnosno stariji od 65 godina i kronični bolesnici.

Nadalje, Grad Zagreb je prednost dao i ostalim ugroženima. Tako je procijepljeno i 230 osoba iz žurnih službi, odnosno oni koji su pomagali Sisačko-moslavačkoj županiji, a to su vatrogasci, interventna i prometna policija.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti