TUŽNA VIJEST Preminuo Ante Raos, dugogodišnji borac za prava osoba s invaliditetom i kolumnist

‘Kroz padove sam učio i stvarao sliku o sebi. Onog trenutka kad sam prihvatio da sam osoba s invaliditetom, da imam određene izazove koje mogu pretvoriti u pozitivne stavove, onda sam tek počeo razmišljati i odlučivati u svom životu.’

Ante Raos

 

Protekla i ova godina su nam odnijele previše dobrih ljudi. Previše.

U Zagrebu u bolnici, u 59. godini života, preminuo je Ante Raos, dugogodišnji aktivist i borac za prava osoba s invaliditetom, pisac i kolumnist koji je svojim dubokim promišljanjima i britkim stavom dugo razveseljavao i čitatelje našeg In Portala.

Vijest o smrti Dalmatinskom portalu je potvrdila prijateljica Vesna Golemac. Raos je trebao transplantirati jetru, zato je otputovao u Zagreb. Nažalost, dobio je upalu pluća i preminuo noćas na jedinici intenzivnog liječenja.

Rođen je u Medovu Dolcu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je osjetio svu težinu života na kamenu i kršu. Od malih nogu radio je teške fizičke poslove. Ali bili su to dani formiranja karaktera, moralnih vrijednosti, pod budnom palicom roditelja koji su ga učinili čovjekom borbe, pravde, ustrajnosti, s velikim srcem za svoju zemlju i za sve potrebite, posebno osobe s invaliditetom.

Njegov život počeo je zaprimati druge dimenzije nakon jednog tragičnog skoka u more 1983., kada je povrijedio vratni kralježak, kao mladić u 21. godini života. Život mu je iduće četiri godine bio lutanje - tražio je odgovore. Nažalost, sustav nije imao rješenja da mu bude poticaj, već se gotovo u svemu morao osloniti sam na sebe, skupiti svu snagu u sebi i započeti strahovitu životnu borbu da bi preživio.

Nekoliko godina nakon nesreće, 1990., sa sestrom je otvorio tvrtku Raos - CO. Nakon odlaska sestre u Njemačku, 1997. godine firma se ugasila te je stekao invalidsku mirovinu.

Počeo se baviti udrugama, pa je u Trogiru 1988. godine osnovao Udrugu tjelesnih invalida TOMS. Raos je tamo bio i predsjednik od 1998. godine, a dužnost je obnašao sve do 2006. godine. Nakon toga je osnovao Mrežu udruga osoba s invaliditetom Dalmacije koja je provodila mnoge velike projekte, sve do njezina gašenja u rujnu 2017. godine.

Na jednom takvom projektu sam i ja upoznao dragog Antu. Pružio mi je priliku za rad puno prije nego što su nam se putevi, kao nekim prstom sudbine vođeni, ponovno susreli na portalu. Odatle smo pisanjem, a kasnije i političkim aktivizmom, pokušali mijenjati svijet.

Iako su nam se putevi razišli s vremenom, čuli smo se Ante i ja ponekad. Komentirali smo neke bitne aktualnosti. Učio sam od njega. A najveća istina od svih - s Antom sam se mogao složiti i kad se nismo slagali, koliko god to rijetko bilo. Takav čovjek je bio Ante Raos.

‘Kroz padove sam učio i stvarao sliku o sebi. Onog trenutka kad sam prihvatio da sam osoba s invaliditetom, da imam određene izazove koje mogu pretvoriti u pozitivne stavove, onda sam tek počeo razmišljati i odlučivati u svom životu.’

Dragi Ante, Vaše tijelo je možda izgubilo posljednju bitku, ali ljudi koji iza sebe ostave ovakav trag, zapravo žive vječno. Nedostajat ćete nam, ali nećemo Vas zaboraviti.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti