PASTORALNI CENTAR SV. BONE Otvorenje izložbe 'Stradala djeca u Domovinskom ratu u Vukovaru'

Postav se temelji na sadržaju knjige 'Mama, ne vidim nebo' autorice Ani Galović, gdje su obuhvaćene dostupne informacije o trideset i četvero poginule, nestale i ubijene vukovarske djece za vrijeme bitke 1991. godine

Vizual izložbe sa stradalom djecom.

 

U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru danas, u srijedu 17. veljače 2021., održat će se otvorenje stalnog postava izložbe 'Stradala djeca u Domovinskom ratu u Vukovaru', objavljeno je na Culturenet.hr.

Kako je pojašnjeno, odabrano vrijeme izložbe je početak Korizme, koje je vrijeme pokore i posta, odricanja i žrtve te se simbolički ovaj datum izabrao kako bi se naglasilo prisjećanje najmanjih i najnevinijih žrtava u Domovinskom ratu.

Nadalje, postav se temelji na sadržaju knjige 'Mama, ne vidim nebo' autorice Ani Galović, gdje su obuhvaćene dostupne informacije o trideset i četvero poginule, nestale i ubijene vukovarske djece za vrijeme bitke 1991. godine na području grada Vukovara te rubnim mjestima usko vezanim uz Vukovar, zatim neispričane sudbine djece ubijene za vrijeme okupacije takozvane SAO Krajine 1992. godine.

Sve ilustracije potpisuje njemački autor Vladimir Köter, koji je ilustrirao pojedinosti dječjih biografija na temelju iskaza svjedoka i detalja, navedenih od strane članova obitelji smrtno stradale djece. Povijesni presjek bitke za Vukovar donosi povjesničar mag. hist. Borna Marinić, a dizajn stalnog postava u Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru izradila je vukovarska dizajnerica Žaklina Kurmaić.

Izložba će biti otvorena do 30. lipnja 2021. godine.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti