STRUČNJACI U većini europskih zemalja zanemareno cijepljenje mentalno bolesnih

U većini europskih zemalja zanemarno je cijepljenje protiv koronavirusa mentalno bolesnih osoba unatoč tome što su takve osobe izložene visokom riziku zaraze i smrti od covida-19, upozorile su vodeće europske organizacije za zaštitu mentalnog zdravlja

Covid cjepivo, ilustracija.

 

Od 20 europskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem samo su Nizozemska, Britanija, Njemačka i Danska prepoznale tešku mentalnu bolest kao visoko rizično zdravstveno stanje i posebno predvidjele cijepljenje pacijenata.

Hrvatska nije bila obuhvaćena tim istraživanjem.

- Ti pacijenti potpuno su zanemareni u većini planova cijepljenja i to se mora promijeniti - kaže Livia De Picker, profesorica na sveučilišnoj psihijatrijskoj bolnici Duffel u Belgiji koja je vodila istraživanje.

- Nedavna istraživanja pokazuju da psihijatrijski poremećaji povećavaju rizik od zaraze koronavirusom 65 posto, a teški mentalni bolesnici imaju 1,5 do dva puta veće izglede umrijeti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Lancet Psychiatry u srijedu.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje zajedno s glavnim europskim klinikama i organizacijama za mentalno zdravlje pozvali su Europsku uniju da uspostavi standarde na razini unije koji bi osigurali da ranjivi mentalni bolesnici dobiju proiritet kod cijepljenja.

- Zemlje često pri postavljanju prioriteta cijepljenja gledaju što se drugdje događa i s obzirom na to koliko je malo zemalja postavilo mentalno zdravlje kao prioritet taj rizik prijeti ponavljanjem zanemarivanja pitanja mentalnog zdravlja - kaže Marion Leboyer, koautorica istraživanja i profesorica na pariškom sveučilištu Est Créteil.

- To je ogromni problem u Europi i nastavit će se ako se ne poduzme nešto.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti