AMERIČKA MRAČNA PRIČA Zašto osobama s invaliditetom nije omogućen brži postupak cijepljenja

Posljednja su istraživanja pokazala da su osobe s invaliditetom izložene trostruko većem riziku od umiranja od infekcije izazvane covidom. Stoga brži pristup cijepljenju osoba s invaliditetom ne može biti političko pitanje niti o tome treba odlučivati medicinska struka. Ovdje je riječ o tankoj granici između života i smrti

Cjepivo za Covid-19

 

Osobe s invaliditetom spadaju u onu rizičnu skupinu koja ima veće izglede za umiranje od infekcije izazvane koronavirusom, no unatoč ovoj mračnoj činjenici OSI populaciji u većini američkih država nije omogućen brži postupak cijepljenja.

Samo je deset američkih država označilo osobe s invaliditetom kao prioritetnu skupinu za cijepljenje, sve ostale su OSI populaciju stavile na skandalozno dugu listu čekanja. I čini se da to administraciju u Washingtonu uopće me zabrinjava. Predsjednik Joe Biden ni slova nije guknuo o ovom problemu niti je uložio svoj autoritet kako bi se situacija popravila.

Stoga i ne treba čuditi podatak da je stopa smrtnosti unutar OSI zajednice u posljednjih godinu dana u značajnom porastu.

Organizacija ANCOR (American Network of Community Options and Resources), koja zastupa osobe s invaliditetom u saveznim državama, uporno ukazuje na ovaj problem, no zasad bez nekih zadovoljavajućih rezultata. Pomaka ipak ima i sve je više izgleda da će osobe s invaliditetom i u nekim ‘zadrtim državama’ biti označene kao rizična skupina.

- Uistinu smo zadovoljni činjenicom da je bilo nekog napretka u rješavanju ovog problema s cijepljenjem osoba s invaliditetom - kaže Donna Martin iz ANCOR-a.

- No nevjerojatna je neujednačenost kriterija za cijepljenje rizičnih skupina od države do države, čak i od okruga do okruga. Ono što mene zabrinjava jest činjenica da se osobe s različitim razvojnim teškoćama svrstavaju u različite prioritetne grupe, što je posve nelogično. Tako, primjerice, osobe koje su smještene u domove imaju znatno veće šanse brže dobiti cjepivo od onih osoba koje žive samostalno. Takva se politika s pravom može nazvati diskriminirajućom - zaključuje Martin.

Posljednja su istraživanja pokazala da su osobe s invaliditetom izložene trostruko većem riziku od umiranja od infekcije izazvane covidom. Stoga brži pristup cijepljenju osoba s invaliditetom ne može biti političko pitanje niti o tome treba odlučivati medicinska struka. Ovdje je riječ o tankoj granici između života i smrti.

Autor: Mladen Kristić

 

Povezane vijesti