DOBRA VIJEST Cjepivo za koronu tvrtke Johnson & Johnson iznimno je učinkovito i uskoro kreće u distribuciju

Dobra je to vijest za sve one zemlje unutar EU koje trpe goleme zdravstvene, gospodarske i socijalne štete uzrokovane pandemijom, poput Češke i Italije, jer je ovdje riječ o cjepivu koje se uzima jednokratno pa je time omogućen brži razvoj tzv. imuniteta krda

Covid cjepivo, ilustracija.

 

Novorazvijeno cjepivo za covid-19, koje je razvila glasovita tvrtka Johnson & Johnson, prema preporuci američkih nadležnih vlasti ima učinkovitost od čak 94 posto te bi se uskoro moglo naći na svjetskom tržištu farmaceutika.

Ovo je, dakle, treće cjepivo odobreno u Sjedinjenim Američkim Državama, a uskoro bi se moglo naći i u zemljama članicama Europske unije.

Dobra je to vijest za sve one zemlje unutar EU koje trpe goleme zdravstvene, gospodarske i socijalne štete uzrokovane pandemijom, poput Češke i Italije, jer je ovdje riječ o cjepivu koje se uzima jednokratno pa je time omogućen brži razvoj tzv. imuniteta krda.

Uz sve to, radi se o cjepivu koje se može čuvati u običnom hladnjaku, troškovi skladištenja neusporedivo su manji od konkurentnih cjepiva, te je sukladno tome i postupak cijepljenja bitno jednostavniji.

No postavlja se pitanje na koje nadležne američke vlasti (FDA) još uvijek nisu odgovorile. Koliko je naime cjepivo tvrtke Johnson & Johnson učinkovito u borbi protiv novog soja virusa - britanskog, kako ga u javnosti vole titulirati. Koje nuspojave cjepivo izaziva? Posttraumatski šok, zadebljenje jetre, zatajenje srca, otkazivanje bubrega… Sasvim svejedno, dok ne dobijemo odgovore na ta pitanja, ovu egidu iz naslova ‘Dobra vijest’ ipak treba razmotriti s oprezom.

Autor: Mladen Kristić

 

Povezane vijesti