OHRABRUJUĆA VIJEST Osobe s ozljedama kralježnice moći će se liječiti s vlastitim matičnim stanicama

Ozljede kralježnice uglavnom vode trajnom invaliditetu, a napori američkih znanstvenika daju nam nadu da prometne frke na cestama ne moraju uvijek imati tragičan ishod

Kralježnična moždina

 

Priča je tek u začetku, znanstvena istraživanja još su u radnom pogonu, no veliki su izgledi da smo na pragu otkrića učinkovite terapije za ozljede kičmene moždine.

Američki su stručnjaci s glasovitog Yalea i Sapporo Medical University već gromoglasno izvijestili javnost o uspješnim, doduše preliminarnim, rezultatima u liječenju pacijenata koristeći njihove vlastite matične stanice izvađene iz koštane srži.

Ozljede kralježnične moždine nisu rijetke, često su, primjerice, posljedica prometnih nesreća, pa je ovo otkriće od izuzetne važnosti za modernu medicinu. Ozljede kralježnice uglavnom vode trajnom invaliditetu, a napori američkih znanstvenika daju nam nadu da prometne frke na cestama ne moraju uvijek imati tragičan ishod.

Objavljeno u uglednom časopisu Clinical Neurology and Neurosurgery, istraživanje je opisalo kako je trinaest dobrovoljnih pacijenata reagiralo na novu terapiju. I reakcie su bile začuđujuće dobre.

- Zamisao je bila da omogućimo povratak svih funkcija kralježnične moždine koristeći vlastite matične stanice pacijenta, a taj nas je projekt motivirao godinama. Sada imamo konkretne rezultate, I to zahvaljujući pokusima na samim ljudima - kazao je profesor i neurolog Stephen G. Waxman.

Znanstvenici su također izvijestili da je više od polovice ispitanika u istraživanju svjedočilo o značajnim poboljšanjima u njihovim motoričkim funkcijama, osjećali su se neopisivo bolje, a rasla im je i razina serotonina, hormona sreće.

Stoga pazite na papučicu gasa dok vozite našim zavojitim cestama. Ozljede kralježnice predstavljaju veliki trošak za zdravstveni sustav. Za samog pacijenta i članove obitelji trošak se ne mjeri u financijama, nego kroz emocije i stres.

Mladen Kristić

 

 

Povezane vijesti