Anka Slonjšak: Kako osigurati bolju pristupačnost osobama s invaliditetom

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom ekskluzivno za In-Portal piše o stručnom skupu u Splitu na kojemu su raspravljalo o (ne)pristupačnosti postojećih i budućih građevina za osobe s invaliditetom

U Splitu je održan stručni skup pod nazivom "Važnost i uloga tehničke struke u osiguravanju i ostvarivanju pristupačnosti/prava osoba s invaliditetom". Skup su organizirali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP) i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH). U pozdravnom govoru nazočnima redom smo se obratili ja kao pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnice UNDP-a u Hrvatskoj, Lino Fučić, načelnik sektora za graditeljstvo pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te zamjenik župana Luka Brčić.

Prilagodbe postojećih i budućih građevina

Na skupu je nazočilo sedamdeset stručnjaka – inženjera graditeljstva i arhitekture, predstavnici udruga Splitsko dalmatinske županije i gosti. Nakon uvodnih izlaganja voditelji grupa sa stručnjacima izvršili su procjenu pristupačnosti prostora Franjevačkog klerikata nakon čega je održana diskusija u kojoj su osobe s invaliditetom stručnjacima predstavile teškoće koje im nepristupačnost okruženja izaziva u svakodnevnom životu, do razine da ih onemogućava u sudjelovanju u aktivnostima na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta.

S inženjerima i stručnjacima lokalne uprave s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije razgovaralo se o nužnim prilagodbama postojećih i budućih građevina.
Uz stručnjake arhitekte i inženjere građevine, na skupu su sudjelovali i predstavnici upravnih odjela za prostorno planiranje i graditeljstvo pri gradovima i općinama u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao i predstavnici konzervatorskih odjela, ali i same osobe s invaliditetom. Cilj skupa je bio potaknuti tehničku struku na veći angažman u provođenju zakonskih propisa.
Kao pravobraniteljica za osobe s invaliditetom naglasila sam kako se pristupačnost ne odnosi samo na fizičke prepreke već je kod gradnje potrebno voditi računa o potrebama svih građana neovisno o njihovim fizičkim, senzornim, kognitivnim i/ili psihičkim karakteristikama ili godinama starosti.

Kretanje u kolicima kao pustolovina

"Česti su primjeri u kojima djelatnici gostima kažu da je objekt prilagođen jer ima izgrađenu prilaznu rampu, ali osoba ne može ući u lift jer su vrata preuska, ne može se kretati kolicima po sobi ili koristiti kupaonicu“, upozorila sam. "Prilikom gradnje i dizajniranja treba voditi računa o tome da će taj sadržaj koristiti i osoba koja ima drugačije potrebe. Dovoljno je izgraditi kosine na ulazu uz ili umjesto stepenica, ili dovoljno široka vrata. Takvi principi univerzalnog dizajna ne zahtijevaju dodatne troškove već samo svijest o različitim potrebama.“ 

Također sam iznijela podatke iz izvješća za 2012. godinu o provedbi Nacionalne strategije izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom 2007.-2015.

"Operativni godišnji plan prilagodbe postojećih građevina za 2012. izradilo je 13 županija i Grad Zagreb. Među tih 13 županija je i Dubrovačko-neretvanska županija koja je za tu namjenu u 2012. godini osigurala 100.000 kn. Splitsko-dalmatinska županija za 2012. godinu nije planirala sredstva za prilagodbu građevina unatoč pritužbama osoba s invaliditetom da su im brojni prostori javne i poslovne namjene nepristupačni. Početak evidentiranja građevina koje je potrebno prilagoditi bilo je planirano za 2013. godinu“.
"Odrediti odgovarajuće pravne standarde najlakši je dio posla. Kako bi u stvarnosti ti standardi zaista osigurali jednak pristup građevinama za sve, inženjeri i tehnička struka trebaju razumjeti s kojim se sve preprekama u svakodnevnom životu suočavaju osobe s invaliditetom“ – izjavila je Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnice UNDP-a u Hrvatskoj.  Skup prilika je za sve inženjere i stručnjake da osjete kako je biti u koži osobe s invaliditetom, ali i za osobe s invaliditetom da aktivno sudjeluju u izradi rješenja koja će zaista služiti svrsi“, zaključila sam izlaganje.

Marica Mirić: Izazovi pristupačnosti u EU

U uvodnom izlaganju nazočnima se obratila Marica Mirić, koordinatorica projekata SOIH-a, članica European disability forum (EDF) i predstavila međunarodni okvir, posebno Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, Europsku strategiju osoba s invaliditetom 2010.-2020. te standarde i smjernice europskih politika u ovom području. Predstavila je i izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom u osiguranju elemenata pristupačnosti u Europskoj uniji. Posebno se osvrnula na definiciju pristupačnosti i kome je ona namijenjena, razumnu prilagodbu i univerzalni dizajn.
Na skupu je Mandica Sanković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje grada Vinkovaca, predstavila nacionalni zakonodavni okvir te podsjetila stručnjake koliko je bitno primjenjivanje znanja i poštivanje propisa. Istaknula je i predstavila uspješan model suradnje između osoba s invaliditetom u gradu Vinkovcima i Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo koji u Povjerenstvo za obavljanje tehničkog pregleda građevine imenuje i osobu s invaliditetom s tog područja. Ukoliko građevina nije pristupačna za osobe s invaliditetom neće se izdati uporabna dozvola dok se ne učini pristupačnom.
Kako bi bolje razumjeli izazove u praksi, sudionici su kroz rad u mješovitim grupama ocjenjivali pristupačnost samog objekta u kojem se održao skup, Franjevačkog klerikata u Splitu. U raspravi su stručnjaci ocijenili prostor nepristupačnim osim djelomično prilagođenog sanitarnog čvora i ulaza, međutim prostor je još u izradi.
Stručnjaci su na kraju skupa bili zadovoljni što su imali priliku direktno od samih osoba s invaliditetom upoznati se sa specifičnostima i praksom u svakodnevnom životu, ali je i utvrđeno kako je i dalje potrebna kontinuirana edukacija stručnjaka o važnosti uloge tehničke struke u osiguranju pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

Piše: Anka Slonjšak

Foto: PIXSELL