KAVOLJUPCI, OPREZ Dnevna konzumacija kofeina može utjecati na sivu tvar vašeg mozga

Autori ove studije napominju da su tek malo zagrebali po činjenici da kofein uistinu utječe na naš mozak. Potrebna su dodatna istraživanja, naporna, laboratorijska i na više ispitanika

Kava, mozak, ilustracija

 

Konzumacija jedne šalice kave dnevno može utjecati na volumen sive tvari vašeg mozga, kaže nova studija objavljena u časopisu Cerebral Cortex.

Budući da su Hrvati poznati kao veliki kavoljupci, svejedno je li se šalica kofeina uživa u rano jutro ili kasno navečer (trač koji ide uz ovaj napitak ne poznaje vrijeme), ovo istraživanje poziva na oprez.

Začudo, autori studije tvrde kako ispijanje kave nema apsolutno nikakvog učinka na kvalitetu sna niti izaziva nesanicu, kako smo sve do danas vjerovali. Nema efekta ni na noćne polucije.

Takozvana siva tvar sadrži se od ‘skrivenih slojeva’ i čine ih neuronske stanice (eng. soma), dok bijela tvar umrežava neurone duž kojih se prenose električni signali.

- Rezultati našeg istraživanja nužno ne ukazuju da konzumacija kofeina ima negativan utjecaj na vaš mozak - kaže koautorica studije dr. Carolin Reichert.

- No dnevno ispijanje kave može imati posljedice na naše razmišljanje i poimanje stvarnosti, što nas samo po sebi navodi da nastavimo s ovim istraživanjem.

Eh, sad je bitno kako je sve to izgledalo u laboratorijskim uvjetima. Istraživači su, naime, izabrali dvadeset volontera, provjerenih kavopija, koji su u deset dana konzumirali 150 miligrama kofeina, dok su se suzdražvali od drugih kofeinskih produkata (primjerice, Coca-Cole). Ovaj je postupak bio ponovljen i sljedećih deset dana tijekom kojih su ispitanici bili kljukani placebo tabletama. Ispostavilo se da su u tom razdoblju volonteri ove studije pokazali smanjenje tzv. sive tvari nakon uobičajenog unosa kofeina, dok se moždana aktivnost 'vratila u normalu' nakon deset dana apstinencije od našeg omiljenog jutarnjeg napitka.

Kako god bilo, autori ove studije napominju da su tek malo zagrebali po činjenici da kofein uistinu utječe na naš mozak. Potrebna su dodatna istraživanja, naporna, laboratorijska i na više ispitanika. Do konačnih rezultata istraživanja, možda bi bilo zgodno da smanjite unos kofeina, popijete šalicu kave u intimi svoje kuće, pa ćete tako reducirati i tračeve koji vam kontaminiraju mozak.

Mladen Kristić