SJAJNA VIJEST Kralježnična moždina obnovljena kod osoba s invaliditetom koje su u terapiji koristile vlastite matične stanice

Hoće li i Hrvatski zavod za javno zdravstvo imati sluha za ovu revolucionarnu metodu kada bude službeno potvrđena i plaćati troškove liječenja?

Kralježnična moždina

 

Kako smo već pisali, znanstvenici s glasovitog univerziteta Yale te Sapporo Mecical Uniersity izvjestili su javnost o uspjehu u obnavljanju kralježnične moždine onih pacijenata kod kojih su koristili intravenske injekcije za ubrizgavanje matičnih stanica izvedenih iz koštane srži.

Rezultati ovog istraživanja golemi su iskorak u obnavljanju motoričkih funkcija osoba koje su pretrpjele ozljede kralježnice.

Studija je objavljena u časopisu Clinical Neurology and Neurosurgery i opisuje slučajeve pacijenata koji doživjeli prometne nesreće ili neke manje traume koje su rezultirale ozljedom leđne moždine. Te su ozljede rezultirale djelomičnim gubitkom motoričkih funkcija i koordinacije, gubitkom senzornog osjećaja te disfunkcijom crijeva i mokraćnog mjehura.

- Ambicija ovog istraživanja jest da obnovimo funkcije kralježnične moždine nakon ozljede, svejedno je li riječ o padu ili prometnoj nesreći, i to tako da koristimo matične stanice ozlijeđene osobe. Ovaj nas je projekt intrigirao godinama, a sada smo na pragu otkrića koje će pomoći brojnim osobama s ozljedama kralježnice - rekao je Stephen G. Waxman, professor neurologije s Yalea.

 Nakon što su znanstvenici u laboratoriju ‘kultivirali’ koštanu srž pacijenta sukladno propisanom protokolu, nakon par tjedana istu su ubrizgavali u njegovu kralježničnu moždinu. Rezultati su uistinu impresivni. Nakon nekoliko tjedana pacijentima koji su sudjelovali u istraživanju polako su se počele vraćati motoričke funkcije te imali kontrolu nad mjehurom i crijevima. Rezultati ove znanstvene pustolovine su tek preliminarni, no ulijevaju nadu brojnim osobama s ozljedama kralježnice da njihov invaliditet ipak neće biti trajan.

Hoće li i Hrvatski zavod za javno zdravstvo imati sluha za ovu revolucionarnu metodu kada bude službeno potvrđena i plaćati troškove liječenja? U iščekivanju, pacijenti s ozljedama kralježnične moždine u Lijepoj našoj mogu samo gristi nokte.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti