ZABRINJAVAJUĆA VIJEST Nakon cijepljenja protiv koronavirusa oboljeli od raka slabije zaštićeni

Pet tjedana nakon prve doze razine antitijela su bila na razini od 43 posto kod oboljelih od solidnih tumora, osam posto kod oboljelih od raka krvnih stanica i sto posto kod osoba koje nisu bolovale od nekog karcinoma, što znači da kasnije davanje druge doze nije dovelo do nekog jačanja zaštite kod oboljelih od raka

Cjepivo za covid

 

Osobe oboljele od raka slabije su zaštićene nakon prve doze cjepiva Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa od drugih osoba, pokazalo je britansko istraživanje koje sugerira i da se kod oboljelih od raka ne smije kasniti s drugom dozom cjepiva.

Prema rezultatima studije biomedicinskog istraživačkog centra Instituta Francis Crick u Londonu i londonskog sveučilišta King’s College, tri tjedna nakon prve doze cjepiva otkrivena su antitijela na razini od 39 posto kod oboljelih od solidnih tumora, odnosno tumora koji pogađaju kompaktne organe, a ne krv.

Kod oboljelih od raka krvi postotak je bio 13 posto.

To znači da je više od polovice oboljelih od raka koji su primili prvu dozu Pfizera imalo vrlo slabu zaštitu od virusa.

Za usporedbu - kod osoba koje ne boluju od raka tri tjedna nakon prve doze cjepiva pronađene su antitijela na razini od 97 posto.

Kad su osobe oboljele od solidnih tumora primile drugu dozu cjepiva tri tjedna nakon prve, razina antitijela porasla je na 95 posto.

Među onima koji su trebali čekati dulje na drugu dozu nije bilo povećanja zaštite.

Pet tjedana nakon prve doze razine antitijela su bila na razini od 43 posto kod oboljelih od solidnih tumora, osam posto kod oboljelih od raka krvnih stanica i sto posto kod osoba koje nisu bolovale od nekog karcinoma, što znači da kasnije davanje druge doze nije dovelo do nekog jačanja zaštite kod oboljelih od raka.

- Ti podaci o odgovoru na cjepivo kod oboljelih od raka sugeriraju da bi razmak od 12 tjedana između dvije doze cjepiva Pfizer-BioNTech mogao ostaviti mnoge oboljele od raka izložene riziku teškog oblika covida-19 - kazali su znanstvenici.

U Britaniji se trenutno druge doze cjepiva daju stanovništvu s razmakom do 12 tjedana nakon prve doze.

Stoga je znanstvenica Sheeba Irshad, koja je sudjelovala u istraživanju, zatražila hitno preispitivanje strategije cijepljenja za osjetljive skupine.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 205 sudionika i ono još nije prošlo znanstvene recenzije.

Hina

 

Povezane vijesti