NEKI DRUGAČIJI PREDSJEDNIK Joe Biden ima plan kako ostvariti punu jednakost osoba s invaliditetom u američkom društvu

Biden će surađivati sa zajednicom osoba s invaliditetom kako bi izgradili snažniju, brzo rastuću srednju klasu, što znači da će se raditi na boljem obrazovanju populacije osoba s invaliditetom za potrebe tržišta rada

Joe Biden

 

Ove godine u srpnju obilježava se trideset godina od donošenja Americans with Disabilities Act (ADA), ključnog zakona koji je za cilj imao izjednačiti prava Amerikanaca s invaliditetom s ostatkom društva.

Zahvaljući savezima koja okupljaju populaciju osoba s invaliditetom i drugim organizacijama civilnog društva, postignut je značajan napredak u primjeni ovog zakona - izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom, neovisnom življenju i ekonomskoj samostalnosti. No predsjednik Joe Biden vjeruje kako time posao ni približno nije okončan. Naprotiv, predsjednik Biden priprema niz programa koji će omogućiti punu primjenu ovog zakona i osigurati Amerikancima s invaliditetom znatno veću participaciju u svim društvenim procesima.

Biden će surađivati sa zajednicom osoba s invaliditetom kako bi izgradili snažniju, brzo rastuću srednju klasu, što znači da će se raditi na boljem obrazovanju populacije osoba s invaliditetom za potrebe tržišta rada. Usto, učinit će se maksimalni napori da bi se uklonile sve barijere - svejedno jesu li one arhitektonske ili u glavama poslodavaca - kako bi Amerikanci s invaliditetom uistinu postali punopravni članovi društva. Tek da podsjetimo, prema službenim podacima čak 61 milijun Amerikanaca ima neki oblik tjelesnog ili intelektualnog oštećenja.

Biden, kako se navodi na njegovim službenim stranicama, učinit će dodatne napore da bi se sanirale posljedice politike njegova prethodnika Donalda Trumpa, koja često nije bila blagonaklona prema osobama s invaliditetom.

U tu svrhu Bidenova administracija priprema cijeli paket mjera koje će populaciji osoba s invaliditetom osigurati dostojanstven i kvalitetan život.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti