ZNANSTVENA STUDIJA Osobe s intelektualnim teškoćama spadaju u skupinu koja je najviše izložena riziku od umiranja od covida

Naš poraz da zaštitimo ovu iznimno ranjivu skupinu unutar populacije osoba s invaliditetom slama mi srce. Vjerujem da se ipak možemo nadati uspjehu ako stvorimo sustav koji će biti siguran i pristupačan za osobe s intelektualnim teškoćama. Na tome smo već počeli raditi, kazala je koautorica istraživanja dr. Wendy Ross

Covid, intelektualne teškoće

 

Uz ljude koji su duboko zakoračili u treću životnu dob, osobe s intelektualnim teškoćama najviše su izložene riziku od ranog umiranja uslijed zaraze koronavirusom.

Šokantni su to rezultati studije objevljene u časopisu New England Journal of Medicine, u kojoj se također navodi podatak da osobe s ovim oblikom invaliditeta broje do tri posto opće populacije u Sjedinjenim Američkim Državama (sličan je postotak i u zemljama Europske unije).

- Izgledi za umiranje od covida znatno su veći za one s intelektualnim teškoćama nego za osobe s teškim srčanim manama, za pacijente s bolestima pluća ili bubrega. To je duboko zabrinjavajuća činjenica koje, sve donedavno, kao znansvtena zajednica uopće nismo bili svjesni - rekao je jedan od autora studije dr. Jonathan Gleason.

Rezultati istraživanja jasno su pokazali da su šanse od ranog umiranja čak šest puta veći u odnosu na ostatak populacije, a mogućnost zaraze koronavirusom dva i pol puta veća u odnosu na ostale ispitanike.

- Naš poraz da zaštitimo ovu iznimno ranjivu skupinu unutar populacije osoba s invaliditetom slama mi srce. Vjerujem da se ipak možemo nadati uspjehu ako stvorimo sustav koji će biti siguran i pristupačan za osobe s intelektualnim teškoćama. Na tome smo već počeli raditi - kazala je koautorica istraživanja dr. Wendy Ross.

Autori studije tvrde kako razlog za veću zaraznost osoba s intelektualnim teškoćama leži u činjenici da se ovi pacijenti teže nose s mjerama prevencije, poput nošenja maski i socijalnog distanciranja. Stoga spomenuti znanstvenici apeliraju da ova populacija bude na vrhu prioritetne liste za cijepljenje protiv covida, a takav bi apel nadležnim tijelima svakako trebala uputiti i stručna javnost u Lijepoj Našoj.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti