HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO U zagrebačkoj kanalizaciji dokazana prisutnost koronavirusa

Rezultati istraživanja ukazuju da je virusno opterećenje u otpadnim vodama u korelaciji s brojem aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zagreba

Koronavirus, ilustracija

 

U zagrebačkim otpadnim vodama dokazana je prisutnost koronavirusa, objavio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) istaknuvši da je u prvoj polovici prosinca virusno opterećenje otpadnih voda bilo znatno više nego krajem tog mjeseca.

- Izolacija virusne RNA iz otpadne vode ukazuje da su u kanalizacijskom sustavu prisutni dijelovi genetskog materijala koronavirusa (SARS-CoV-2), što potvrđuje da zaražene osobe izlučuju virus fekalijama i ostalim ekskretima u kanalizaciju - navodi se u priopćenju HZJZ-a u povodu Svjetskog dana voda.

HZJZ je objavio rezultate ispitivanja otpadnih voda u Zagrebu, koje je proveo u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama i Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, a financirala ga je njemačka Vlada.

Ispitivanje je provedeno u razdoblju od 1. prosinca 2020. do 18. veljače ove godine, uzimanjem uzoraka otpadnih voda sa Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zagreba.

Rezultati istraživanja ukazuju da je virusno opterećenje u otpadnim vodama u korelaciji s brojem aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Zagreba.

Naime, početkom prosinca na području Zagreba bilo je do 3.913 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a taj je broj do kraja prosinca pao ispod 1.000. 

 - U isto vrijeme broj kopija virusne RNA je znatno viši u prvoj polovici prosinca, te se smanjuje do kraja prosinca. Ovo smanjenje korelira sa strožim epidemiološkim mjerama koje su uvedene od 28. studenog do 21. prosinca - navodi HZJZ.

Broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u siječnju se kretao od 1.113 do 318 osoba, kada je zabilježeno i smanjenje kopija genoma virusa u uzorcima otpadne vode.

Nizak broj kopija genoma virusa dokazan je i u veljači, kada je broj aktivnih slučajeva na području Zagreba iznosio od 434 do 280 osoba.

Iz HZJZ-a ističu da na otpadnu vodu kanalizacijskog sustava utječu i oborine koje ju razrjeđuju, pa je nizak broj kopija genoma virusa primijećen u danima sa značajnijim oborinama.

Naposljetku, HZJZ napominje da dokazivanje prisutnosti virusne RNA ne dokazuje vijabilnost (sposobnost za preživljavanje) virusa, već takvo ispitivanje može poslužiti za praćenje trenda, kao i za rano upozorenje cirkulacije virusa u populaciji.

Uzorkovanje otpadnih voda nakon 18. veljače nastavljeno je jednom tjedno, što je u skladu s preporukom o monitoringu koronavirusa u otpadnim vodama, koju je izdala Europska komisija, kaže se u priopćenju.

 

Hina

 

Povezane vijesti