MJESEC PRIHVAĆANJA AUTIZMA Ovo je poremećaj koji se, kroz obiteljske i društvene odnose, može dogoditi svakome od nas

Travanj je mjesec koji se već dulje vrijeme obilježava kao 'Mjesec svjesnosti o autizmu', a za cilj ima pružiti podršku osobama s autizmom i članovima njihovih obitelji

Autizam, ilustracija

 

Društvo koje okuplja osobe s autizmom u američkim državama (Autism Society of America), zajedno s drugim organizacijama osoba s invaliditetom, pokrenulo je kampanju koja se više neće u travnju svake godine zvati ‘Mjesec svjesnosti o autizmu’, nego ‘Mjesec prihvaćanja autizma’.

Krupan je to iskorak u shvaćanju autizma kao poremećaja koji pogađa sve veći broj svjetske populacije, a rečeno društvo apelira na sve medije da u svojim uređivačkim koncepcijama posvete više prostora autizmu kao medicinskom fenomenu koji je, eto, postao dijelom naše svakodnevice. Autizam, naime, nije nešto što se ‘događa nekome drugom’, autizam kroz obiteljske i društvene odnose poremećaj je koji se ‘može dogoditi svakome od nas’. Ovdje nije riječ tek o članovima obitelji ili nadležnim institucijama koji će skrbiti o osobama s autizmom, u ovoj se priči pokušava osvijestiti javnost o autizmu kao o sve učestalijoj - dakle normalnijoj - društvenoj, a ne samo zdravstvenoj pojavi.

Travanj je mjesec koji se već dulje vrijeme obilježava kao ‘Mjesec svjesnosti o autizmu’, a za cilj ima pružiti podršku osobama s autizmom i članovima njihovih obitelji.

- Dok god ćemo raditi na razvijanju svjesnosti o autizmu, medijska je podrška neopisivo bitna da osobe s autizmom poćnu živjeti punim plućima u svim segmentima života. Kako to mnoge osobe s autizmom znaju, neprihvaćanje od strane društva u cjelini predstvavlja najveću barijeru u razvoju čvrstog sustava podrške za osobe s ovim oblikom invaliditeta - kaže Christopher Banks, jedan od čelnika organizacije Autism Society of America.

Ova je organizacija najstarija i do danas vodeća udruga koja skrbi za osobe s dijagnozom autizma.

I u Republici Hrvatskoj imamo slične saveze koji okupljaju osobe s autizmom, no čalnovi njihovih obitelji, prema svjedočanstvima iznesenim novinarima In Portala, često nisu zadovoljni njihovim djelovanjem. Vrijeme je da se pokrenemo. Nije na nama tek da osjetimo i shvatimo (awareness) nego i da prihvatimo autizam kao jednog od suputnika u našim korona i potresima raštimanim životima.

Za više informacija o rečenoj organizaciji posjetite stranicu www.autism-society.org.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti