REVOLUCIJA U OBRAZOVANJU Video-platforma koja učenicima s teškoćama u razvoju pomaže da postignu bolje rezultate u učenju

Nastavnica Miriam Figueroa kaže da tjelesna aktivnost, u kombinaciji s virtualnim svijetom sa svijetlim bojama i animiranim likovima, ima velike koristi za učenike s teškoćama u razvoju koji se bore s dijagnozama poput ADHD-a, disleksije i autizma

Video-platforma za djecu s teškoćama u razvoju

 

Plesne akrobacije, pauze u pokretu i slične ludorije bile su tipični model zabave učenika mnogih učionica prije pojave video-platforme Kinems.

Ovdje je riječ o školi Greenburgh Central School District, u predgrađu New Yorka, gdje djeca preko platforme Kinems uče matematiku i engleski jezik, ali na neopisivo zabavan način. Slično kao i Nintendo Wii, platforma koristi senzore koji se temelje na kretanju i omogućuje upravljanje avatarom na zaslonu pomicanjem tijela.

Nastavnica Miriam Figueroa kaže da tjelesna aktivnost, u kombinaciji s virtualnim svijetom sa svijetlim bojama i animiranim likovima, ima velike koristi za učenike s teškoćama u razvoju koji se bore s dijagnozama poput ADHD-a, disleksije i autizma.

Angažman cijelog tijela u učenju posebno je važan njezinim učenicima koji, kako kaže učiteljica, uživaju u interakciji sa zaslonom dok uče različite vještine.

Prije nego što je pandemija prisilila okrug da se okrene ‘nastavi u domu’, Figueroina učionica bila je jedna od prvih u Greenburghu Central koja je testirala upotrebu platforme Kinems za podršku učenicima s invaliditetom.

Iako neki učitelji svakodnevno koriste Kinems samo kratko vrijeme, to učenicima omogućuje aktivno sudjelovanje bez rizika koji podrazumijeva dijeljenje fizičkih materijala.

Platforma Kinems u početku je stvorena kako bi pomogla angažirati djecu sa specifičnim obrazovnim potrebama i poboljšala kognitivne i motoričke vještine, prema Symeonu Retalisu, Kinemsovom suosnivaču i glavnom znanstvenom djelatniku. Budući da se potrebe ovih učenika za učenjem razlikuju, Kinems se može u potpunosti prilagoditi.

Kinestetičko učenje utkano je u svaku igru, bilo da je usredotočeno na matematiku ili engleski jezik. Nastavnici mogu personalizirati aktivnosti na temelju akademskih potreba pojedinih učenika ili, za učenike u specijalnom obrazovanju, ciljeva u njihovom individualiziranom obrazovnom programu. Program pruža nastavnicima povratne informacije o učenju i motoričkim vještinama u stvarnom vremenu.

Savršeno jasno, učenici s invaliditetom zahvaljujući ovoj platformi počeli su bilježiti znatno bolje rezultate u učenju, pa bi bilo dobro razmisliti o ovom modelu obrazovanja i kada je riječ o školstvu u Lijepoj našoj.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti