IZRAELSKI ZNANSTVENICI Čini se da cijepljenje odraslih štiti i necijepljene oko njih

Proučavajući epidemiološku situaciju u 223 zajednice, znanstvenici su uočili da je s porastom broja cijepljenjih odraslih osoba stopa zaraze među necijepljenim osobama u istim zajednicama padala, posebice među djecom

Cjepivo, ilustracija.

 

Novi podaci iz Izraela, u kojemu je odmaknula kampanja cijepljenja protiv koronavirusa cjepivom Pfizer/BioNTech, sugeriraju da cijepljenje odraslih štiti i necijepljene osobe koje žive u njihovoj blizini, a posebno djecu.

Oko trećine od 1,95 milijuna korisnika sustava zdravstvene zaštite Maccabi Healthcare Services (MHS), svi stariji od 16 godina, primili su najmanje jednu dozu cjepiva do 30. siječnja.

Proučavajući epidemiološku situaciju u 223 zajednice, znanstvenici su uočili da je s porastom broja cijepljenjih odraslih osoba stopa zaraze među necijepljenim korisnicima sustava MHS-a u istim zajednicama padala - posebice među djecom.

MHS je drugi najveći izraelski sustav zdravstvene zaštite.

- Iako je uočena zaštita necijepljenih osoba povezana s cijepljenjem odraslih ohrabrujuća, potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdilo hoće li to i kako pomoći izgledima za kolektivni imunitet i iskorjenjivanje bolesti - napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u srijedu na stranici medRxiv.

Studija još nije prošla znanstvenu recenziju. 

 

Hina

 

Povezane vijesti