NOVA STUDIJA Većina djece s autizmom s vremenom postižu veliki napredak u razvoju ako im se posveti dovoljno pažnje

Pritom se istraživao rast i znanje djece u pet domena: komunikaciji, socijalizaciji, svakodnevnim aktivnostima, internalizaciji i eksternalizaciji. Ohrabrujuće zvuči podatak da je 23 posto djece, dakle četvrtina njih, bilo dobro u četiri ili svih pet područja koja su istraživači proučavali do njihove desete godine starosti

Autizam, dijete, ilustracija

 

Velika većina djece s autizmom može postići velike uspjehe u nekim aspektima svog života ako pritom imaju podršku okoline i obitelji, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu JAMA Open.

U istraživanju, koje je obuhvatilo 272 djece iz spektra autizma u dobi između dvije i deset godina starosti, znanstvenici su utvrdili da je 80 posto mališana ostvarilo pozitivne rezultate u barem jednom području kojem se studija bavila.

Pritom se istraživao rast i znanje djece u pet domena: komunikaciji, socijalizaciji, svakodnevnim aktivnostima, internalizaciji i eksternalizaciji. Ohrabrujuće zvuči podatak da je 23 posto djece, dakle četvrtina njih, bilo dobro u četiri ili svih pet područja koja su istraživači proučavali do njihove desete godine starosti.

- Bilo je zadovoljstvo otkriti da većini djece iz spektra autizma neka odgojna mjera dobro ide do desete godine njihova života - rekao je dr. Peter Szatmari, jedan od autora studije.

Ključan faktor za ovo otkriće, rekli su autori studije, bilo je preoblikovanje znanstvenog pristupa kako bi se usredotočili na to jesu li djeca razvijala svoje vještine s vremenom, umjesto na jednostavno promatranje njihovih deficita.

- Korištenjem različitih kriterija za praćenje njihovog razvoja, osim onih koji se koriste za dijagnozu autizma, uspjeli smo cjelovitije preoblikovati znanstveni pristup kako bismo konceptualizirali napredak na polju istraživanja autizma - rekao je Szatmari.

Čini se da je jedan od čimbenika koji je utjecao na to koliko je dijete dobro prošlo bio njegov socioekonomski status. Oni iz domaćinstava s višim prihodima, s boljim funkcioniranjem obitelji, vjerojatnije će se dobro snaći u društvu, pokazalo je istraživanje.

- Ne postoji jedan način da se uspije integrirati u šire društvene procese, ali ovi nalazi otvaraju novi put istraživanja kako bi se procijenilo koje vrste specifičnih intervencija, poput alternativnog planiranja liječenja za obitelji u ranijoj fazi razvoja djeteta s autizmom, mogu pomoći u povećanju vjerojatnost da će više djece s autizmom s vremenom dobro proći u životu - rekao je Szatmari.

 

In Portal

 

Povezane vijesti