DOBRA VIJEST Izvršni direktori najvećih korporacija obvezali se uložiti dodatne napore za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada

Svojevrsni je ugovor potpisalo 500 izvršnih direktora koji predstavljaju kompanije s prihodima većim od osam bilijuna američkih dolara godišnje i koje zapošljavaju više od 20 milijuna radnika na globalnoj razini

Osoba s invaliditetom, ilustracija

 

Izvršni direktori Applea, Googlea, Coca-Cole, Procter & Gamblea, Sonyja i stotina drugih međunarodnih korporacija obećali su unaprijediti inkluziju osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Tvrtke su dio grupe poznate kao 'The Valuable 500' koja se oformila na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma 2019. u Davosu u Švicarskoj, a sve u nastojanju da se poboljša život osoba s invaliditetom.

Svojevrsni je ugovor potpisalo 500 izvršnih direktora, koji predstavljaju kompanije s prihodima većim od osam bilijuna američkih dolara godišnje i koje zapošljavaju više od 20 milijuna radnika na globalnoj razini.

Svaka se organizacija javno zavjetovala da će na ovaj ili onaj način promicati uključivanje osoba s invaliditetom.

Neke su tvrtke imenovale savjetodavne odbore ili pokrenule reklamne kampanje koje uključuju osobe s invaliditetom, dok su druge, poput Tommyja Hilfigera i Ugga, razvile prilagodljive proizvode, a tvrtke poput Unilevera i AutoTradera poboljšale su modele zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Kao dio druge faze napora grupe 'The Valuable 500', trinaest će tvrtki članica zajedno raditi na pokretanju portala za zapošljavanje osoba s invaliditetom te provesti reviziju robne marke kako bi saznali više o potrošačima s invaliditetom.

- Postoji mnogo više poslovnih lidera na globalnoj razini koji mogu i moraju učiniti dodatne napore kako bi bolje služili 1,3 milijarde ljudi s invaliditetom širom svijeta - rekao je Paul Polman, predsjednik udruge The Valuable 500 i bivši izvršni direktor Unilevera.

- Obveze koje je 500 globalnih tvrtki preuzelo tijekom posljednje dvije godine već su napravile opipljivu razliku i jako se radujem što ću igrati ulogu u aktiviranju ove mreže i ubrzanju uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada na globalnoj razini.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti