Hodajmo za podršku oboljelima od Parkinsonove bolesti i Parkinson plus sindroma

Zagrepčani će na Bundeku hodanjem oko jezera izraziti podršku oboljelima od ove opake bolesti a na tri različita punkta, prezentirat će se i način vježbanja za oboljele, dakle fizikalna terapija, ples, tai chi i pilates

Na jezeru Bundek, u subotu 26. listopada od 9 do 15 sati  (a hodanjem  oko jezera u 11 sati), Zagrepčani će izraziti podršku oboljelima od Parkinsonove bolesti i Parkinson plus sindroma. U tom periodu, na  tri različita punkta, prezentirat će se i način vježbanja za oboljele od Parkinsa, dakle  fizikalna terapija, ples, tai chi i pilates.

Parkinsonova bolest (PB) je bolest poremećaja pokreta. Nazvana je po engleskom liječniku Jamesu Parkinsonu koji ju je prvi opisao 1817. godine i prvotno nazvao drhtajućom paralizom radi njenih onesposobljavajućih simptoma. Već tada opisao je simptome koji se nisu izmjenili od tada: to su sporost u izvođenju pokreta, gubitak u ritmu i spontanoj motorici, povećanje tonusa mišića ili ukočenost i ritmično podrhtavanje  određenih dijelova tijela. Prema definiciji, Parkinsonova bolest je kronična neurodegenerativna bolest koja se karakterističnim simptomima manifestira kao posljedica izrazitog nedostatka neurotransmitera dopamina u dijelu mozga odgovornom za kontrolu voljno koordiniranih pokreta i početka neke motoričke radnje. Kao posljedica kemijskog deficita u dijelu mozga koji nadzire voljne pokrete javljaju se nevoljni pokreti.
Progresivna supranuklearna paraliza (PSP) jedna je od bolesti koja pripada grupi Parkinson – plus sindroma. Rijetka je degenerativna bolest mozga i javlja se oko šesdesete godine života. Bolest se s vremenom pogoršava, supranuklearna jer nastaje u dijelu mozga koji kontrolira pokrete očiju, te dovodi do paralize odnosno slabosti pokretanja očiju. Oko osam posto pacijenata kod kojih je postavljena dijagnoza Parkinsonove bolesti ima PSP.

B. Ravlić