KORONA, GO HOME Znanstvena studija pokazala da su dva cjepiva Sinopharma učinkovita

Sudija nije uspjela odgovoriti na pitanje mogu li cjepiva prevenirati asimptomatske slučajeve zaraze, što zahtijeva praćenje pomoću viroloških i seroloških testova

Covid, Ilustracija,cjepivo

 

Cjepivo koje je razvila podružnica Sinopharma iz Wuhana bilo je 72.8 posto učinkovito protiv covida-19 barem dva tjedna nakon prve doze, prema privremenim rezultatima, pokazala je u srijedu studija objavljena u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association. 

Ovo je nešto bolje od stope od 72.5 posto koju je kompanija objavila u priopćenju u veljači.

Još jedno cjepivo koje je razvio institut u Pekingu povezan sa Sinopharmom, a kojem je ovaj mjesec Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dala hitno odobrenje, pokazalo je 78.1 posto učinkovitosti, piše u časopisu.

Rezultati se temelje na procjeni preko 142 simptomatska slučaja u istraživanju koje je uključivalo više od 40.000 sudionika, od kojih je 26 primilo cjepivo iz Wuhana, a 21 cjepivo iz Pekinga, rečeno je. 

- Među sudionicima su bila samo dva ozbiljna slučaja covida-19, tako da se ne mogu povlačiti zaključci o prevenciji ozbiljnih slučajeva - rečeno je.

- Sudija nije uspjela odgovoriti na pitanje mogu li cjepiva prevenirati asimptomatske slučajeve zaraze, što zahtijeva praćenje pomoću viroloških i seroloških testova -  rečeno je.

U istraživanju, provedenom u zemljama koje uključuju Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, nisu sudjelovale trudnice i mlađi od 18 godina, dok su podaci bili nepotpuni za starije osobe i one s kroničnim bolestima, rekli su istraživači.

Rezultati dobiveni u istraživanjima u Egiptu i Jordanu bit će uključeni u finalnu analizu, rekli su istraživači.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti