HOLLYWOOD ZA SVE Pokrenuta inicijativa koja od tamošnjih moćnika traži veću prisutnost osoba s invaliditetom u filmovima

Ukratko, inicijativa '1in4' pozvala je studije, streaming tvrtke, agencije za talente i druge kompanije da više uključe osobe s invaliditetom u svoje programe raznolikosti

Hollywood, ilustracija

 

Nakon svog prvog iskustva na Filmskom festivalu u Cannesu 2008. godine, menadžerica Eryn Brown (47) htjela je okončati svoju holivudsku karijeru koja je u to doba bila tek u zamahu.

Kao još nedovoljno iskusna 'lovkinja na talente', pohod na filmske festivale poput Cannesa za nju je bio prilično naporan posao, svi ti odlasci na zabave, sastanci, upoznavanje gomile novih ljudi, Eryn Brown dovelo je do ruba. Razmišljala je da se odrekne karijere i krene s nekim novim profesionalnim izazovima.

Uzgred, Eryn ima urođeni invaliditet i potrebne su joj štake kako bi se barem donekle normalno kretala. Za nju je pristup većini objekata i događanja bio tegoban zadatak.

Na kultnim crvenim stepenicama na Palais des Festivals (Cannes), gdje se očekuje da će žene nositi visoke potpetice, Brown je ili morala biti nošena ili koristiti bočni ulaz i biti odvojena od svojih klijenata. Unutra su tek bila rezervirana pristupačna sjedala.

- Zapravo sam razmišljala o napuštanju posla. Mislila sam, ako moram svake godine proći kroz ovu dehumanizaciju, za to više nemam snage. Željela sam biti najbolja u svom poslu, što uključuje filmaše, a Cannes je vrhunac filmskih festivala, pa kako to mogu učiniti sa svojim invaliditetom? - kaže Eryn Brown.

Nasreću, Brown nije dala otkaz i umjesto toga se počela zalagati za bolje postupanje i veću vidljivost drugim osobama s invaliditetom koje se i danas susreću s diskriminacijom u filmskoj i TV industriji. Ova inspirativna žena pokrenula je inicijativu '1in4', iz njezina doma u Los Angelesu, gotovo 20 godina nakon njezinog prvog ponižavajućeg iskustva u Cannesu.

Ukratko, inicijativa '1in4' pozvala je studije, streaming tvrtke, agencije za talente i druge kompanije da više uključe osobe s invaliditetom u svoje programe raznolikosti.

Prema istraživanju organizacije USC Annenberg Inclusion Initiative, od svih govornih likova u top 100 filmova iz 2019. godine samo je 2,3 posto imalo neki oblik invaliditeta. Druga studija, koja je obuhvatila top 10 mrežnih TV emisija za 2018., otkrila je da je samo 12 posto glumaca s ​​invaliditetom tumačilo likove koji imaju neku vrstu tjelesnog ili intelektualnog oštećenja.

Brown je rekla kako je za pokretanje kampanje za osobe s invaliditetom bila nadahnuta nakon što je prošlogodišnji festival Sundance dodijelio nagradu publike za dokumentarac 'Crip Camp', koji govori o životu osoba s invaliditetom, film koji je izazvao pozornost i moćnika iz Hollywooda.

Zasad još nema onih pozitivnih pomaka koji će osigurati veću vidljivost osoba s invaliditetom u najmoćnijoj filmskoj industriji. No, tko zna, možda uskoro vidimo i nekog novog Clarka Gablea koji se kreće u invalidskim kolicima.

 

Mladen Kristić