INTERVJU, TINA HAJON MovieReading je mobilna aplikacija koja slijepima omogućuje uživanje u filmovima

Kreirajući kino programe, festivalske programe i baveći se distribucijom filmova razmišljate neminovno o publici i o važnosti toga da film i kultura moraju biti dostupni svima pa tako i osobama sa senzornim oštećenjima, kazala nam je Tina Hajon

Tina Hajon

 

Tko stoji iza Udruge Pari Pikule i koja je njezina misija i vizija?

- Udrugu su osnovali 2015. godine filmski profesionalci s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom u filmskoj industriji. Djeluje na području kulture i umjetnosti. Zadaća i želja Pari Pikula je da raznovrsni i kvalitetni kulturni i filmski program bude distribuiran, vidljiv i dostupan publici na različitim mjestima putem klasičnih i inovativnih platformi. To ostvarujemo kroz razne aktivnosti; od kino distribucije i promocije filmova, organizacije filmskog festivala i kreiranja inovativnih projekata za razvoj publike.

Pokrenuli ste projekt 'Film koji uključuje', o čemu se radi i koji je njegov glavni cilj? Tko sve radi na projektu? Kako je uopće krenula ideja?

- Projekt Film koji uključuje ima za cilj učiniti audiovizualni sadržaj pristupačnim za osobe s oštećenjem vida; prilagodbom i dostupnošću. U sklopu projekta prilagodili smo i doveli aplikaciju MovieReading (koja omogućava praćenje AV sadržaja osobama s oštećenjem vida) na Hrvatsko tržište.

Ideja ovog projekta je zapravo rezultat mojeg dugogodišnjeg rada i iskustva kao producentice u prikazivačkom sektoru. Kreirajući kino programe, festivalske programe i baveći se distribucijom filmova razmišljate neminovno o publici i o važnosti toga da film i kultura moraju biti dostupni svima pa tako i osobama sa senzornim oštećenjima.

Predstavljanje projekta Film koji uključuje.Realizacijom mobilne aplikacije MovieReading osigurali smo primarno instrument za samostalno gledanje filmova, a u okviru projekta Film koji uključuje učinili i nekolicinu filmskih naslova pristupačnim. Također smo organizirali edukativne radionice za djelatnike u filmskoj i kino industriji s ciljem promocije aplikacije MovieReading, te edukacije korisnika aplikacije.

Osim mene na projektu surađuju Jana Šivak i Antonio Pavlović. Antonio Pavlović je osoba s oštećenjem vida koja se već godinama bavi izradom audiodeskripcija, te je stoga svaki korak projekta bio 'testiran' i od direktnog korisnika.

Opišite nam što je sve potrebno da bi slijepa osoba mogla uživati u filmu, kako stvar funkcionira i je li aplikacija MovieReading dostupna svim slijepim osobama?

- Aplikacija MovieReading osigurava inkluzivnost, namijenjena je slijepim i slabovidnim ljudima koji sada mogu ići samostalno u kino ili gledati film ili seriju pred televizorom ili online. Potrebno je imati samo pametni mobitel i vlastite slušalice.

Važno je znati da osobe s oštećenjem vida gledaju filmove tako da slušaju audiodeskripciju (zvučni opis scena, dakle onaj dio filma koji ne čuju i ne vide). MovieReading koristi inovativni sistem prepoznavanja zvuka iz filma i sinkronizacije sadržaja koji sadrži aplikacija. Što znači da se aplikacija  automatski sinkronizira s filmskim ili TV sadržajem kojeg gledate na televiziji, online ili u kinu i pušta audiodeskripciju baš u pravom trenu. Na primjer, kada se ne čuje dijalog iz filma, tako da zvučni zapis audiodeskripcije ne ometa govor i zvuk na filmu. MovieReading funkcionira Aplikacija MovieReading.na pametnom telefonu, iOS-u ili Androidu i na tabletima. Preuzme se u svega nekoliko sekundi s internetske trgovine na mobitelu i instalira na uređaj. MovieReading aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje i besplatna je za korisnike.

Trenutno su na aplikaciji tri filma koja smo učinili pristupačnim za slijepe i slabovidne osobe u okviru projekta Film koji uključuje. Prilagodili smo; dokumentarni film Starac i roda, priča o malenoj i Klepetanu (red. Tomislav Jelinčić) čija je kinodistribucija u Hrvatskoj započela u 27. svibnja, zatim višestruko nagrađivan film Tereza37 (red. Danilo Šerbedžija) kino prikazivanje je počelo 10. lipnja i francusku komediju pod nazivom Tajne Azurne obale, čije se kino prikazivanje planira polovicom srpnja. Ova tri filma, dakle, korisnici mogu sada pogledati u kinima. A u budućnosti ako se budu prikazivali i na televiziji ili online.

Nadamo se da sada kada imamo aplikaciju da će hrvatski prikazivači i distributeri početi prilagođavati filmove za slijepe i slabovidne osobe. Te da će MovieReading 'videoteka' s vremenom biti bogatija pristupačnim naslovima.

Kakvi su dojmovi slijepih osoba o aplikaciji?

- Organizirali smo edukativne radionice u Varaždinu (Kino Gaj) i u Rijeci (Art-kino Croatia) zahvaljujući nezavisnim kinima s kojima Pari Pikule već dugi niz godina surađuje. U Zagrebu nas je ugostila u svojim prostorima Udruga slijepih grada Zagreba. Na radionice smo pozvali članove lokalnih udruga slijepih i s njima smo razgovarali o filmovima, serijama i o audiodeskripcijama. No glavni cilj radionice nam je bio upoznati potencijalne korisnike s MovieReading aplikacijom i u praksi im pokazati kako ona radi. Sudionici na radionicama su pogledali s nama dijelove filmova koje smo prilagodili i bili su oduševljeni što s izborom filmova, što s načinom funkcioniranja aplikacije. To nas posebno veseli.

Spot projekta Film koji uključuje dostupan je ovdje, a svakako pogledajte i Demo Spot.

 

Fotografije: Samir Cerić Kovačević

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti