A ŠTO JE S HRVATSKOM Američko Ministarstvo obrazovanja najavljuje istrage o građanskim pravima učenika s invaliditetom

To uključuje pravo učenika s teškoćama u razvoju da se obrazuju u redovitom obrazovnom okruženju, zajedno sa svojim vršnjacima bez invaliditeta, u najvećoj mjeri primjerenoj njihovim potrebama, napominje Suzanne B. Goldberg

Učenica s teškoćama u razvoju, ilustracija

 

Američko Ministarstvo obrazovanja uputilo je u ponedjeljak upozorenje za pet saveznih država da bi njihove zabrane besplatne dodjele maski u cijeloj državi, uključujući i škole, mogle prekršiti građanska prava učenika s teškoćama u razvoju.

U Republici Hrvatskoj, barem zasad, takva praksa ne postoji, niti su organizacije civilnog društva pokrenule inicijativu kojom bi se zaštitne maske besplatno osigurale za sve učenike ili studente s bilo kojim oblikom invaliditeta.

Suzanne B. Goldberg, vršiteljica dužnosti pomoćnice tajnice odjela za građanska prava, poslala je pisma državnim obrazovnim čelnicima u Iowi, Oklahomi, Južnoj Karolini, Tennesseeju i Uti, obavještavajući ih da Ured za građanska prava istražuje jesu li njihove politike kada je o pandemiji riječ diskriminatorne. I ne radi se tu samo o zaštinim maskama i 'koronaludilu', da se razumijemo, ova priča ima znatno širi diskurs.

U središtu zabrinutosti njezina odjela, prema dopisima od ponedjeljka, studenti su i učenici s invaliditetom koji mogu biti izloženi povećanom riziku od teške bolesti uzrokovane koronavirusom.

Pisma govore kako će se ove istrage usredotočiti na to jesu li državne zabrane diskriminirajuće sprečavajući učenike i studente s invaliditetom da se sigurno vrate obrazovanju. Federalni zakon 'jamči učenicima s invaliditetom pravo na besplatno odgovarajuće javno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi', napisala je Goldberg.

- To uključuje pravo učenika s teškoćama u razvoju da se obrazuju u redovitom obrazovnom okruženju, zajedno sa svojim vršnjacima bez invaliditeta, u najvećoj mjeri primjerenoj njihovim potrebama. Ako se učenici s teškoćama u razvoju ne osjećaju sigurno pri povratku u školu jer se od njihovih kolega iz razreda ne može zahtijevati nošenje maski, takve bi se zabrane mogle smatrati diskriminatornim - veli Goldberg.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti