PARADOKS INVALIDITETA Sjajan dokumentarac koji otkriva mogu li osobe s invaliditetom uistinu biti sretne

Znanstvena istraživanja sugeriraju da osobe s invaliditetom dosljedno izvještavaju o dobroj ili izvrsnoj kvaliteti života, unatoč percepciji osoba bez invaliditeta da njihov život mora biti težak i nesretan

Chris Lynch

 

Filmaš Chris Lynch (39) snimio je uistinu sjajan dokumentarac 'Paradoks invaliditeta' kroz koji možemo pobliže sagledati stvarni život osoba s invaliditetom.

Chrisu je još davno dijagnosticirana osteogeneza i koristi kolica od svoje desete godine. Na ulicama se kreće u invalidskim kolicima i na ovom vrlo osobnom putovanju kroz dokumentarac istražuje je li moguće biti istinski sretan ako ste osoba s invaliditetom.

Ovaj film postavlja temeljna pitanja o tome što nas čini sretnima i kako možemo poboljšati kvalitetu svog života.

Osobe bez invaliditeta često imaju suosjećajan, čak i sažaljiv stav prema osobama s invaliditetom. Invaliditet se može povezati s neuspjehom, ovisnošću i slabošću. Postoji pretpostavka da su osobe s invaliditetom stoga nesretne, jadne, pa čak i depresivne.

Znanstvena istraživanja, međutim, sugeriraju da to ne može biti dalje od istine - osobe s invaliditetom dosljedno izvještavaju o dobroj ili izvrsnoj kvaliteti života, unatoč percepciji osoba bez invaliditeta da njihov život mora biti težak i nesretan. Zbog toga se dokumentarac zove 'Paradoks invalidideta'.

Chris u svom filmu propituje ovo istraživanje, razmišljajući o vlastitim iskustvima i ispitujući vrijedi li paradoks invaliditeta i za njega. Na ovom putovanju u kolicima upoznaje druge osobe koje žive s različitim tjelesnim oštećenjima kako bi saznao nešto više i o samome sebi - jesu li ljudi s invaliditetom sretni koliko rečeno znanstveno istraživanje pokazuje? Možete li zaista biti sretni ako ste osoba s invaliditetom? Chris u konačnici želi sagledati što zapravo čini kvalitetu života i istražuje kako je to povezano sa slikom tijela, zdravljem i društvenim normama kada je o percepciji stvarnosti riječ.

Upoznaje profesore Havija Carela i Paula Dolana koji tumače neka od znanstvenih istraživanja o tome što nas čini sretnima i daju uvid u to kako bi svatko od nas mogao poboljšati kvalitetu svog života.

Budi uporan i društveno koristan, ustrajan u zadanim ciljevima, pozitivno ambiciozan. Otprilike, na to se svode savjeti za bolji život osoba s invaliditetom. Zar se to ne odnosi i na one bez invaliditeta!? Razlika je samo u dijagnozama, sve ostalo su nijanse.

 

Mladen Kristić