AMERIČKA POSLA Skupina roditelja optužuje državu da želi preseliti odrasle osobe s invaliditetom u ustanove slične zatvoru

Neki roditelji kažu da im nikako ne odgovara opcija da svoju djecu s invaliditetom pošalju u ono što smatraju udaljenom i zatvorskom ustanovom u kojoj se očito nalaze pojedinci osuđeni za zločine poput seksualnog zlostavljanja djece ili obiteljskog nasilja

Zatvor, ilustracija

 

Skupina roditelja odraslih osoba s invaliditetom tvrdi da ih nadležna državna agencija prisiljava da biraju između slanja svog djeteta u ograđeni institucionalni objekt u dalekim krajevima Adirondacka (dakle, bogu iza nogu) ili se suočavaju s mogućnošću gubitka sredstava za dugotrajnu skrb za člana obitelji koji ima neki oblik invaliditeta.

Situacija je uznemirila skupinu kongresmena koji kažu da je ova praksa očita mjera za uštedu koja iskorištava rupu u zakonu iz 2014. osmišljenom da roditeljima omogući pravo na pravilan postupak u dugotrajnoj skrbi za svoju djecu kada navrše 21 godinu.

Neki roditelji kažu da im nikako ne odgovara opcija da svoju djecu s invaliditetom pošalju u ono što smatraju udaljenom i zatvorskom ustanovom u kojoj se očito nalaze pojedinci osuđeni za zločine poput seksualnog zlostavljanja djece ili obiteljskog nasilja.

Primjerice, roditelji jednog neimenovanog mladića svjedočili su da je njihov sin, nakon što je zakoračio u pubertet, postao toliko agresivan da više ni sam sebe nije mogao podnositi, te se zaključao u svoju spavaću sobu 'kako bi izbjegao sve okidače za svoj bijes'. U tome je zapravo problem sa smještajem odraslih osoba s invaliditetom u ustanovama koje ne odgovaraju njihovim potrebama. Nestručno osoblje te okruženje koje ih je čak navodilo na pomisao o samoubojstvu dovelo je njihove roditelje na rub živčanog sloma. No intervencija nadležnih državnih institucija itekako je potrebna.

Roditelji su već u godinama, primaju mizerne mirovine i skrb za njihove voljene za njih predstavlja svojevrsnu nemoguću misiju. Iscrpljeni su i očajni, financijski opustošeni. Stoga je pomoć države, dakle institucionalizacija odraslijih osoba s invaliditetom, njihova nasušna egzistencijalna potreba.

Stoga je rečena skupina roditelja uputila apel administraciji u Washingtonu da se njihovoj djeci osigura primjerena institucionalizacija, a ne ona koja podsjeća na 'zatvorske uvjete'. Ovog trenutka odraslije osobe s invaliditetom smještene su unutar ograđenog kompleksa, bez dodira s vanjskim svijetom, izolirane i zapostavljene.

Kakva je situacija u Republici Hrvatskoj? In Portal je u nekoliko navrata pisao o dozlaboga lošim uvjetima u kojima žive neke osobe s invaliditetom smještene u domovima. O tome je, uostalom, govorila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Dakako, ima i pozitivnih primjera, no nameće se pitanje čini li država dovoljno kako bi se i u nas sve odraslije osobe s invaliditetom u domovima 'osjećale kao doma'.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti