NOVA STUDIJA Osobe s invaliditetom među najugroženijim su skupinama od covida čak i nakon cijepljenja

Ipak, istraživanja pokazuju da oni s Downovim sindromom, Parkinsonovom bolešću i drugim stanjima mogu imati koristi od pojačane doze cjepiva

Cjepivo, covid

 

Osobe koje žive s kroničnim stanjima poput Down sindroma i demencije ostaju među najosjetljivijima na covid-19 čak i nakon cijepljenja, pokazalo je novo istraživanje.

Studija, temeljena na podacima s više od 6,9 milijuna cijepljenih odraslih osoba, od kojih je 5,2 milijuna primilo obje doze, otkrilo je da cijepljenje nudi snažnu zaštitu od hospitalizacije za gotovo sve skupine. Međutim, kalkulator rizika temeljen na podacima pokazuje da su neke skupine i dalje izložene posebnom riziku i da bi mogle imati koristi od doza povišenih cjepiva i tretmana kao što su monoklonska protutijela.

Istraživanje je otkrilo da su osobe s Down sindromom imale otprilike 13 puta veći rizik od smrti od covida u usporedbi s općom populacijom, čak i nakon cijepljenja, dok su osobe s demencijom i Parkinsonovom bolešću imale dvostruko veći rizik.

Smatra se da je dio povećanja rizika posljedica, na primjer, učestale izloženosti osoba s invaliditetom virusu zbog kontakta s njegovateljem.

Aziz Sheikh, profesor istraživanja i razvoja primarne zdravstvene zaštite i direktor Instituta Usher na Sveučilištu u Edinburghu, rekao je da je za neke skupine povećani rizik posljedica povećane izloženosti koronavirusu zbog nekog oblika invaliditeta, ali da je moguće da oni s Down sindromom imaju dodatnu, temeljnu ranjivost.

Također su u većem riziku oni koji su siromašni, imunosupresivni i štićenici u domu za njegu.

Nalazi, objavljeni u British Medical Journalu, bit će korišteni u ažuriranoj verziji alata za predviđanje rizika NHS -a, koji trenutno koriste liječnici opće prakse za izračun rizika pacijenata tijekom konzultacija.

Znanstvenici, predvođeni timom sa Sveučilišta u Oxfordu, također će alat učiniti dostupnim na mreži za akademike, ali kažu da ovu verziju neće pratiti kliničko vodstvo. Novi algoritam predviđa one koji su u najvećoj opasnosti od ozbiljnih ishoda Ccvida dva tjedna ili više dana nakon druge doze cijepljenja, kada se očekuje razvoj značajnog imuniteta.

Znanstvenici se nadaju da će novi alat omogućiti onima koji smatraju da je rizik od 'covid smrtnosti' iznimno visok da donesu ispravne odluke u vezi sa zaštitom i potencijalno informirati nadležna tijela o dozama povišenih cjepiva i monoklonskim protutijelima.

Slično istraživanje još uvijek nije provedeno u Republici Hrvatskoj, no za pretpotstaviti je da je ‘klinička slika’ osoba s invaliditetom koje su došle u kontakt s covidom posve ista kao i ona u svijetu.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti